Topdiplomat er ny formand for Det Udenrigspolitiske Selskab
Ulrik Federspiels erfaring med, forståelse for og engagement vedrørende udenrigspolitik skal styrke Det Udenrigspolitiske Selskabs arbejde med at holde debatten om dansk udenrigspolitik relevant.
Lykke Friis fratræder som formand for Det Udenrigspolitiske Selskab efter otte år, idet hun fra 1. december begynder som ny direktør for Tænketanken Europa. Rådet i Det Udenrigspolitiske Selskab vedtog enstemmigt valget af Ulrik Federspiel som formand ved rådsmødet mandag 25. november.
Ulrik Federspiel træder med formandskabet ind i en række af store udenrigspolitiske kompetencer, som har haft posten før ham – inklusive hans egen far, Per Federspiel, som var Selskabets første formand i 1947.
”Jeg ser frem til at fortsætte den linje, som er lagt af Lykke Friis med at gøre Det Udenrigspolitiske Selskab relevant for dansk udenrigspolitik og fortsat være et forum for en fri og fordomsfri drøftelse af de store udenrigspolitiske udfordringer, som Danmark står overfor i en turbulent verden,” siger den nyvalgte formand.
Ulrik Federspiel har en lang og imponerende karriere bag sig, som han kan trække på. Han har været direktør for Udenrigsministeriet ad to omgange, departementschef for Statsministeriet samt været ambassadør i Washington D.C i den turbulente periode 2000-2005. Han kender derfor udenrigspolitikkens væsen udefra og indefra, og har derudover vist sig at kunne navigere i den private sektor som direktør i Haldor Topsøe A/S.
Den afgående formand Lykke Friis ser valget som det helt rigtige:
”Jeg er meget glad for, at Ulrik Federspiel har sagt ja til, sammen med formanden for ungdomsafdelingen DUS U35, Lukas Lausen, at føre Selskabets mange aktiviteter videre. Der er mere end nogensinde brug for, at vi får diskuteret, hvad de forskellige megatrends betyder for dansk udenrigspolitik,” siger hun, som selv overtog formandsposten fra Uffe Ellemann-Jensen i 2012.
Selskabets direktør Charlotte Flindt Pedersen er også tilfreds med den tiltrædende formand.
”Ulrik Federspiel har været medlem af bestyrelsen i flere år, og jeg har haft glæde af hans bidrag til bestyrelsesarbejdet. Derfor ser jeg virkelig frem til samarbejdet med ham som formand for Det Udenrigspolitiske Selskab og at kunne trække på hans udenrigspolitiske og organisatoriske kompetencer,” siger Charlotte Flindt Pedersen.
Ulrik Federspiel er i dag rådgiver for Haldor Topsøe A/S og Associate Dean ved fakultetet for Business and Social Sciences på Aarhus Universitet, og vil nu dedikere mere tid til bestyrelsesarbejdet. Ud over at nu være formand for Det Udenrigspolitiske Selskab er han også formand for bestyrelsen for Cross Cultures Project Association (NGO for børn og unge i konfliktfyldte områder).
Det Udenrigspolitiske Selskab har, siden det blev stiftet af Ole Lippmann i kølvandet på Anden Verdenskrig, haft følgende formænd: Per Federspiel (1947), Thorkil Kristensen (1948-60), Per Federspiel (1961-1973), K.B. Andersen (1974), Arne Christiansen (1975-1978), Kjeld Olesen (1979), Arne Christiansen (1980-88), Erling Olsen (1988-1993), Uffe Ellemann-Jensen (1993-2012), Lykke Friis (2012-2019).