Dit aftryk i verden: et samarbejde mellem Det Udenrigspolitiske Selskab og Danwatch

Published on

 

Vi er stolte over og glade for at kunne præsentere vores nye arrangementsserie, hvor vi forener Danwatch’ undersøgende journalistik med DUS’ formidling af dansk udenrigspolitik og internationale forhold til danskerne. I løbet af vinteren og foråret vil vi afholde en række arrangementer i danske byer med fokus på tre udviklingsproblematikker og de aftryk, vi herhjemme sætter på verden omkring os.

De valg vi træffer – både som forbruger, stat og samfund – sætter et markant aftryk i udviklingslande. Samtidig kan problematikker i udviklingslande have en direkte indvirkning på Danmark og danske forhold.

Vi præsenterer i alt tre journalistiske undersøgelser fra Danwatch, hvor vi inviterer virksomheder, forskere og myndigheder til at være med i diskussionen og sammen forestille sig løsninger på problematikken.

Den første undersøgelse: Skyggeflåden, af Jakob Kjøgx Bohr
Den første serie i samarbejdet løb af stablen d. 21. november, hvor engagerede gymnasieelever hos Det frie Gymnasium var publikum til et arrangement om den russiske skyggeflåde, der dagligt sejler sanktioneret olie gennem Storebælt. Derudfra diskuterede vi udfordringer med energiforsyning og grøn omstilling.

Den anden undersøgelse: Danmark importerer tonsvis af afrikanske konflikt-fisk, af Oscar Rothstein
Den danske import sker selvom en bred vifte af eksperter og NGO’er samt FN advarer om, at fiskemels- og olieindustrien har alvorlige konsekvenser for fødevaresikkerheden og havmiljøet i Mauretanien og Senegal. Dette, i kobling med klimaforandringer, fører til stigende migration internt i Vestafrika såvel til Europa, hvilket arrangementerne vil diskutere.

Pensionskasser finansierer udskældt olie-projekt i Brasilien, af Emilie Ekeberg
Danske pensionskasser har investeringer for over 700 mio. kr. i det statsejede norske olieselskab Equinor, der er involveret i kontroversielle olieprojekter i Brasilien. Arrangementerne sætter fokus på de etiske dilemmaer ved investeringer i fossil energi i en tid med klimakrise, og vi diskuterer Vestens ressourceforbrug og relation til det globale Syd i forhold til ulighed og klimaretfærdighed.

Vi vil gerne sige mange tak til CISU – Civilsamfund i Udvikling for at kunne se værdien i projektet og for at støtte det.

Et stort tak skal også lyde til:

Jakob Kjøgx Bohr, Oscar Rothstein og Emilie Ekeberg: de tre undersøgende journalister, der med deres utrættelige indsats kaster lys over virkelig vigtige globale problematikker.

Arrangementernes produktionshold: Matthew Burnett, Mathilde Louise Nielsen, Hannibal Mucha, Ida Sparre-Ulrich, Charlotte Flindt Pedersen, Anne Sofie Bang og Annika Wetterling.

Kig også med på Rakkerpak Productions’ hjemmeside, som udgiver podcasts om de tre undersøgelser.

Udenrigsministeriet, IFU, Dokk1.

Categories: Nyheder

×

Log ind


Glemt adgangskode?

Er du ikke medlem? Opret medlemskab her