Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Krigen og EU

20. september 2022 kl. 17.00 - 18.00 CEST

EU skal udvides betydeligt. Ukraine, Moldova, Georgien og landene på Vestbalkan bør være medlemmer, den visumfrie rejsezone skal gøres større, og unionens centrum, der før var centreret om de gamle vesteuropæiske stater, vil i fremtiden bevæge sig mod øst.

Sådan lød budskabet fra Tysklands kansler, Olaf Scholz, i en tale på Charles Universitet i Prag i slutningen af august.

Talen kommer, efter at Ruslands krig i Ukraine har terroriseret den ukrainske befolkning i et halvt år og forstyrret sikkerheden i Østeuropa generelt. Derfor blev Ukraine, Moldova og Georgien godkendt som ansøgningskandidater i sommer, og alt efter om de tre lande efterlever Københavnerkriterierne, vil de blive medlemmer af Unionen på sigt.

Det giver anledning til det første spørgsmål i dette webinar, hvor vi inviterer tre eksperter til debat: Hvad kan EU – kendt for en lav grad af selvstændig strategisk og militær formåen – tilbyde Ukraine i en krigstid? Og hvordan vil de tre landes medlemskab påvirke Unionen sikkerhedsmæssigt, for eksempel i forhold til de regioner, der er under russisk kontrol?

Et andet centralt element er Vestbalkan. I flere år har Nordmakedonien, Montenegro, Albanien, Serbien og Bosnien-Hercegovina stået på listen som ansøgningskandidater. Hvordan påvirker den nye situation deres ansøgningsstatus?

Til sidst vil vi stille skarpt på EU: Flere lande mener, at for at udvide i bredden, må unionen også reformeres i dybden.

“Ukraine er ikke Luxembourg, og Portugal ser anderledes på verdens udfordringer end
Nordmakedonien,” sagde Scholz i sin tale, hvor han blandt andet foreslog at droppe det hidtidige krav om enstemmighed i en række beslutningsprocesser. Hvilke konsekvenser vil dette have for EU?

Se med, når Charlotte Flindt Pedersen, Ditte Sørensen og Tea Sindbæk taler om EU-udvidelse med Ida Sparre-Ulrich.

Deltagere:

Charlotte Flindt Pedersen er direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab og har i mange år beskæftiget sig med Østeuropa og Sovjetunionen.

Ditte Sørensen har siden marts 2022 været ansat som chefanalytiker i Tænketanken EUROPA. Ditte har arbejdet indgående med EU’s industri- og klimapolitik, herunder fødevarer, og har en PhD. i statskundskab fra Københavns Universitet.

Tea Sindbæk Andersen er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. Hun beskæftiger sig med Balkan og Sydøsteuropas nyere historie, særligt på spørgsmål vedørerende historiebrug, kulturel og kollektiv erindring, identitetspolitik og populærkultur.

Moderator: Ida Sparre-Ulrich er kommunikationsansvarlig i Det Udenrigspolitiske Selskab.

Der vil være mulighed for at stille spørgsmål undervejs i webinaret.

Detaljer

Dato:
20. september 2022
Tidspunkt:
17.00 - 18.00 CEST
Begivenhed Kategorier:
, , , , , ,

Arrangør

Det Udenrigspolitiske Selskab
E-mail
udenrigs@udenrigs.dk