Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

U35 og HiA: Grønland og politiske undskyldninger

28. januar 2021 kl. 17.00 - 18.00 CET

I samarbejde med Humanity in Action dykker vi ned i Rigsfællesskabets udfordringer.

Den 8. december 2020 overleverede statsminister Mette Frederiksen en officiel undskyldning til de 22 grønlandske børn, som blev sendt til Danmark i 1951 – et politisk valg, som har været et skår i samarbejdet mellem Danmark og Grønland lige siden.

I 1951 blev 22 grønlandske børn sendt til Danmark som led i et socialt eksperiment, der skulle gøre dem mere ”danske” og en slags spidsborgere for at udvikle Grønlands fremtid. Det har dog sidenhen vist sig, at børnene led betydeligt under tvangsflytningen, og mange af dem fik aldrig deres familier at se igen. 70 år skulle der gå, før der blev givet en officiel undskyldning fra Danmark. I dag er Grønland har selvstyre, men tvangsflytningerne har været et tragisk spor, som har præget det politiske samarbejde mellem Grønland og Danmark lige siden.
 
Hvilken betydning har en officiel politisk undskyldning for, hvordan vi ser fortiden såvel som fremtiden?
Hvilken rolle spiller forsoningen i Rigsfællesskabet?
Hvordan har den dansk-grønlandske relation udviklet sig, og hvad betyder undskyldningen for den fremtidige relation? 

Nauja Bianco, direktør for Det Grønlandske hus og Nordatlantisk hus i Odense, og Einar Lund Jensen, ph.d. i grønlandske og arktiske studier, vil holde et oplæg og diskutere emnet. Der vil være tid til spørgsmål fra publikum. 
 
Humanity in Action vil også præsentere deres Fellowship-program for 2021, der omhandler Rigsfælleskabet og menneskerettigheder. Hver sommer inviterer Humanity in Action 25 danske og internationale studerende til en måned med fokus på minoritetsvilkår og andre menneskeretlige spørgsmål. Målet med Fellowshippet er at belyse nogle af de centrale historiske, kulturelle og politiske forhold og dermed bidrage til, at flere får mulighed for at deltage i debatten om Rigsfællesskabets fremtid på en oplyst grundlang med respekt for demokrati og menneskerettigheder. Ansøgninger til årets Fellowship er åbent nu. Læs mere om hvordan du ansøger her
 
Arrangementet er åbent for alle. Dog kræver det tilmeldning!

>>TILMELDING<<

Detaljer

Dato:
28. januar 2021
Tidspunkt:
17.00 - 18.00 CET
Begivenhed Kategorier:
,