Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Sergej Lebedev om Ruslands ‘glemte’ fortid

8. november 2018 kl. 16.00 - 17.30 CET

Hvem har monopol på historieskrivning og -fortælling? Hvordan skabes en bestemt version af fortiden i nutidens Rusland?  

Det har Selskabets næste taler, Sergej Lebedev, sat sig for at finde ud af. Sergej Lebedev (f. 1981, Moskva) har arbejdet som geolog, journalist og forfatter, og betragtes som en af Ruslands vigtigste nye stemmer. Gennem sit forfatterskab søger han at bringe en fælles erindring frem af glemslen med fokus på GULag-lejrene i det nordlige Sibirien, hvor man anslår, at omkring 20 millioner mennesker i Stalin-årene (1930-56) blev tvangsforflyttet til arbejdslejre eller egentlige straffelejre. Skønt lejrene blev lukket i 1956, er der stadig en stor tavshed omkring fanger og de fangevogtere, der i mange tilfælde har levet videre som højt dekorererede sovjetborgere helt op til vore dage. Lebedevs roman, Ved glemslens rand, sætter fokus på netop disse emner. Bogen udkom på dansk den 25. oktober på Forlaget Palomar og er indtil videre oversat til 12 sprog.

Sergej Lebedev har offentligt støttet historikeren Jurij Dmitrijev i retssagen mod det russiske styre. Dmitrijev har gjort det til sin opgave at opspore, udgrave og identificere mennesker som er blevet myrdet og skjult under Stalinårene. Læs mere om Jurij Dmitrijev-sagen her

I Selskabet vil Lebedev i interview med journalist ved Information Mikkel Vuorela fortælle om, hvordan den russiske regering forsøger at monopolisere den russiske historieskrivning. Lebedev vil også berøre sit forfatterskab og tale om, hvordan han forsøger at fortælle de glemte historier gennem sit forfatterskab og hvilke risici, dette indebærer. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål til Sergej Lebedev efterfølgende. 

Tilmelding sker efter først-til-mølle-princippet via dette link. Vi gør opmærksom på, at dette er et arrangement med forholdsvis få pladser – vi beder venligst om, at man undlader at tilmelde sig, hvis man ikke er sikker på at kunne deltage på dagen.  

Tak til Folmer & Helle Wistis Fond for International Forståelse og Information for at muliggøre dette arrangement.

Foto: Copyright James Hill

Detaljer

Dato:
8. november 2018
Tidspunkt:
16.00 - 17.30 CET
Begivenhed Kategorier:
,

Sted

Informations kantine
St. Kongensgade 40C
København K, 1264
+ Google Maps