Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Den fremtidige udvikling i Afrika og relationen til Europa

8. november 2018 kl. 17.00 - 19.00 CET

Bliv klogere på Afrika og udviklingsmulighederne i Afrika med tidl. EU-ambassadør Mikael Barfoed og tidl. langvarig chef i industrialiseringsfonden for udviklingslandene Sven Riskær.

Det afholdes d. 8. november kl. 18 – 20 på Folkestedet, Carl Blochsgade 28, 8000 Aarhus C.

Afrika er vores store nabokontinent, som vi gennem årtusinder deler historie og skæbne med. Indtil 2. Verdenskrig var store dele af kontinentet europæiske kolonier, men efter 2. Verdenskrig kom der gang i afkoloniseringen, nogle steder fredeligt men mange steder blodigt. 

Landene er dog stadig langt hen ad vejen afhængige af de tidligere koloniherrer. Det har medført, at mange af landende er præget af ustabilitet, korruption og vold. Det er bl.a. med til at hindre en positiv udvikling. Det er en udvikling, som skal vendes. 

Europa har brug for Afrika, og Afrika har brug for Europa. Sådan er budskabet fra EU. 

En samlet frihandelsaftale mellem alle EU-medlemslande og alle de afrikanske nationer. Sådan lyder ønsket fra EU-kommissionen, som i september 2018 præsenterede en storstilet plan for en “alliance” med Afrika.

“Vi må investere mere i dette store og noble kontinent”, sagde Jean-Claude Juncker i sin State of the Union tale i EU-parlamentet i Strasbourg. 

“Afrika har ikke behov for godgørenhed. Det har behov for sande og retfærdige partnerskaber”, fortsatte kommissionsformanden.

Så hvordan kan Europa være med til at skabe en positiv udvikling I Afrika? Ved samme lejlighed præsenterede Kommissionen en konkret plan for samarbejdet. 

Der er samtidig andre bejlere til Afrika bl.a. Kina, men også andre vækstøkonomier som Indien blander sig. 

Afrika leverer mange af verdens råstoffer, men det kommer typisk ikke den brede befolkning til gavn, men udenlandske firmaer og magthaverne i landene. 

Afrika har med sine ressourcer samt unge og kraftigt voksende befolkning et stort potentiale. Men hvordan kan det potentiale forløses, så det bliver til udvikling og velstand for den almene afrikaner? Er det muligt, at Afrika kan få den samme udvikling som i Asien? Hvad er lighederne og forskellene? 

Til at gøre os klogere, har vi inviteret: 

Mikael Barfoed: Tidligere EU-ambassadør og rådgiver for kommissionen i afrikanske spørgsmål.

Sven Riskær: langvarig chef for industrialiseringsfonden for udviklingslandene og vicepræsident i det afrikanske selskab. 

Afrika-eventen er et fællesarrangement mellem FN-forbundet, Det Udenrigspolitiske selskab og Europabevægelsen. Det er støttet af Europanævnet. 

Tilmelding er ikke krævet

Detaljer

Dato:
8. november 2018
Tidspunkt:
17.00 - 19.00 CET
Begivenhed Kategori:

Sted

Carl Blochs Gade 28
Carl Blochs Gade 28
Aarhus C, 8000
+ Google Maps