Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Iran: Kvinde, liv, frihed

24. november 2022 kl. 19.00 - 20.15 CET

Irans befolkning kræver et regimeskifte. I de seneste to måneder har især de unge kæmpet en kamp mod landets sikkerhedsstyrker, og der er blevet slået hårdt ned på demonstranterne. Menneskerettighedsorganisationer estimerer, at cirka 320 er døde, hvoraf 50 er teenagere. Selve protesterne begyndte ligeledes med et tragisk dødsfald, da den 22-årige Mahsa Amini faldt om efter at være pågrebet af moralpolitiet, som mente, at hendes hijab ikke var tilstrækkelig.

Hvad vil de unge nu? Jo, retten til selv at vælge sin påklædning er ikke det eneste, som de kræver. Faktisk er protesterne siden Mahsa Aminis død gået ind i en ny fase, hvor regimet, landets hårde sharialove og korruptionen nu er på dagsordenen og kræves afskaffet af mange.

Hvorvidt protestbevægelsen formår at vælte styret, er et åbent spørgsmål. Senest har 227 medlemmer af parlamentets 290 pladser opfordret retsvæsenet til at udstede dødsdomme til personer, der er anholdt under den igangværende opstand. Det betyder, at 14.000 mennesker er i fare for at blive henrettet.

Omvendt har protesterne ikke mistet pusten – snarere tværtimod, og kampen fortsætter både på gaden og på sociale medier.

Hvad med resten af verden?

Den iranske diaspora på tværs af Atlanten følger med i begivenhederne i Iran med bekymring, sympati-demonstrationer og ønsker om mere politisk handling. Hvad kan vi gøre for at bidrage til den iranske frihedskamp?

I FN har den specielle udsendte i Iran, Javaid Rehman, opfordret til, at man straks etablerer en uafhængig undersøgelse af menneskerettighedskrænkelser før og efter Mahsa Aminis død. Men med Ruslands vetoret i Sikkerhedsrådet er det langtfra sikkert, at den plan bliver til noget. 

Vi afholder en aften om Iran og den nuværende frihedskamp, der trækker tråde helt tilbage til månederne efter etableringen af den islamiske republik i 1979.

Vi er i selskab med cand.mag. i tværkulturelle studier, Iran-analytiker og konsulent Misha Zand, der i samtale med Ida Sparre-Ulrich, redaktør på Udenrigs, vil belyse, hvordan de iranske unge kæmper i dag, og hvad der gør, at deres kamp måske denne gang kan gøre op med regimet.

Detaljer

Dato:
24. november 2022
Tidspunkt:
19.00 - 20.15 CET
Begivenhed Kategorier:
,

Sted

Frihedsmuseet
Esplanaden 13
København K, 1263 Danmark
+ Google Maps