- Denne begivenhed er allerede afholdt.
Udenrigsministeriets 250-års jubilæum
2. september 2020 kl. 14.45 - 16.30 CEST
I samarbejde med Udenrigsministeriet indbyder Det Udenrigspolitiske Selskab til markering af Udenrigsministeriets 250-års jubilæum og udgivelsen af bogen ”Skilleveje. Dansk udenrigspolitik i 250 år”, skrevet i personlig kapacitet af ambassadør Carsten Staur.
Program for dagen:
- 14:45: Ankomst og registrering (dørene åbner kl. 14:30)
- 15:00: Udenrigspolitisk tale ved udenrigsminister Jeppe Kofod
- 15:10: Ambassadør Carsten Staur interviewes om bogen af historiker og udenrigspolitisk analytiker Bo Lidegaard
- 15:25: Paneldebat med deltagelse af udenrigsminister Jeppe Kofod, tidl. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, tidl. udenrigsminister Mogens Lykketoft og ambassadør Carsten Staur. Debatten modereres af Bo Lidegaard
- 16:00-16:30: Networking
I paneldebatten vil deltagerne tale om opbruddet i den kendte verdensorden. USA er stadig verdens stærkeste militærmagt men har skabt tvivl om sit engagement i det transatlantiske værdi- og interessefællesskab, der i årtier har båret FN, WTO, NATO og andet internationalt samarbejde. Kina forsøger at udfylde en del af det strategiske tomrum, og andre vækstøkonomier står på spring samtidig med, at teknologi og klima er i gang med at forandre samfund og internationalt samarbejde fundamentalt.
Verden er blevet multipolær, og det vestligt-liberale værdigrundlag er ikke længere en selvfølge. EU rykker tættere sammen og bryder med gamle dogmer men er samtidig præget af interne værdipolitiske konflikter og nye magtbalancer efter Brexit. Covid-19-krisen – et lærebogseksempel på behovet for internationalt samarbejde – har både understreget behovet for tættere internationalt samarbejde og vist, at vi ikke kan tage det for givet.
Hvor placerer det Danmark og dansk udenrigspolitik? Hvilken vej går vi – og hvilke krav stiller det til den danske udenrigstjeneste?
Om bogen:
”Skilleveje. Dansk udenrigspolitik i 250 år” udkommer på Gads Forlag den 2. september 2020. Den fokuserer på tolv historiske begivenheder og forløb, hvor Danmark har stået over for afgørende udenrigspolitiske valg:
Bogens første del behandler tabet af Norge i 1814, nederlaget og tabet af Slesvig-Holsten på London-konferencen i 1864, Sønderjyllands tilbagevenden efter Paris-konferencen i 1919 og den tyske besættelse i 1940. Herefter beskrives efterkrigstidens udenrigspolitik, som bl.a. var fokuseret på Danmarks medlemskab i hhv. FN, NATO og EF. Bogens sidste del koncentrerer sig om EU-udvidelsen i 2002, Irak-krigen i 2003, Muhammedkrisen i 2005 og den store klimakonference, COP-15, i 2009.
***Der er desværre lukket for tilmeldinger***
OBS! Arrangementet følger de officielle retningslinjer som regeringen har udstedt ifm. Covid-19. Der er derfor et begrænset antal pladser, som vil blive besat efter først-til-mølle-princippet. Bliver du forhindret i at deltage, bedes du derfor melde afbud til udenrigs@udenrigspolitik.dk, så en anden kan få glæde af pladsen.
This Form has no fields.