Trolde i dit feed

Published on

I september udgav DIIS sit policy brief ”Trolde i dit feed: Russisk desinformation”.

 

Ruslands spredning af desinformation i EU- og NATO-medlemslande bør bekymre Danmark, men på samme tid bør vi betragte vores veludviklede kritiske sans som et stærkt og nødvendigt værn mod ”trolls” og ”bots”.

 

På trods af, at risikoen for russisk indblanding ved et kommende folketingsvalg forbliver et lejlighedsvist opdukkende emne, er der på nuværende tidspunkt endnu ikke meget, der tyder på, at Rusland i større udstrækning ser Danmark som værd at udøve sin propagandavirksomhed imod.

 

Policy briefet beskriver, hvordan statskontrollerede russiske medier til gengæld opdigter falske historier om verden uden for Rusland, der cirkulerer internt i landet med henblik på at generere fortsat opbakning til den russiske administration i almindelighed og præsident Vladimir Putin personligt i særdeleshed.

 

Dertil kommer såkaldte ”troldefabrikker”, der med kommentarer og anden aktivitet på især Facebook og Twitter søger at sætte en dagsorden og til en vis udstrækning har succes med at meningsdanne. Et eksempel herpå er Ukraine-konflikten og annekteringen af Krim-halvøen, der frames som nødvendig og retfærdig.

 

At Danmark imidlertid ikke kan vide sig sikker og derfor bør være pro-aktive og tage sine forholdsregler, ses i Sverige, hvor falske breve cirkulerer på sociale medier og russisk desinformation har søgt at påvirke den svenske vælgerskare, hovedsageligt vedrørende NATO.  

 

Ruslands nye krigsførelse skal altså forstås, fastslår DIIS, som et udtryk for et forsøg på at underminere sammenhængskraften og interessekonformiteten i en række europæiske lande. 

 

 

Læs selv DIIS’ policy brief her.