Taiwan er blevet grøn igen

Published on

Af Michael Danielsen, formand for Taiwan Corner

Danmarks massive position i Taiwan når det gælder offshore vindkraft bidrager til at gøre Taiwan endnu grønnere i de kommende år.

Den danske tilstedeværelse er allerede på omkring 400 og antallet af danskere forventes at stige markant. Danmark kan derfor være godt tilfreds med valgresultatet, der sikrer, at den grønne omstilling fortsætter i Taiwan.

Det var nemlig Taiwans nuværende kvindelige præsident Tsai Ing-wen, der lørdag d. 11. januar blev genvalgt med 57% af stemmerne. Hendes parti, Det Progressive Party (DPP), sikrede sig igen flertal i parlamentet med 61 sæder.

Grøn er ikke kun farven for den grønne omstilling, men også farven på den politiske identitet for DPP og en række andre partier. Samler vi de uafhængige (5 sæder), partierne New Power Party (3 sæder) og Taiwan statsbygningsparti (1 sæde) står den grønne del af Taiwan solidt i parlamentet, der går ind for, at Taiwan bliver en selvstændig stat.

Tættere forbindelser til Kina er forbundet til den blå side i parlamentet. Det er her, at vi finder det store oppositionsparti Kuomingtan (KMT), der fik 38 sæder i parlamentet.

Det helt nye parti, Taiwans folkeparti (TPP) fik 5 sæder og står i midten i af farveskalaen. De resterende sæder i det 113 pladser store parlament går til den oprindelige befolkning.

Hong Kong ændrede Taiwans valg
Spoler vi tiden et år tilbage var præsident Tsai bagud i meningsmålingerne og DPP forventede både at tabe præsident- og parlamentsvalget efter et massivt nederlag til de blå partier ved kommunalvalgene i november 2018.

Protesterne i Hong Kong satte for alvor gang i præsident Tsai’s valgkamp. Tsai var hurtigt ude og markere sin støtte til protesterne i Taiwan og til kritik af Kina. Hun sagde samtidigt klart nej til Kinas tilbud om en slags Hong Kong-løsning til Taiwan, også kendt som ’Et land – to systemer’. KMT’s præsidentkandidat Han Kuo-yu var for sent ude med en tilsvarende afvisning af ’Et land – to systemer’ og undervurderede protesternes omfang og dybde samt sympatien i Taiwan for befolkningen i Hong Kong.

Tsai var hurtigere på linje med taiwanerne som siden midten af 1990’erne har afvist ’Et land – to systemer’ med over 75%. Udviklingen betød også, at Han Kuo-yu i stigende grad havde problemer med at forklare fornuften i hans ønsker om et tættere forhold til Kina.

Dette valg var således også et spørgsmål om Kina, og Kina blev fravalgt.

Disinformation
Taiwan har været under massivt pres med disinformation i sociale og klassiske medier under valgkampen.

En del af indblandingen er kommet fra Kina. Det er svært at dokumentere disinformation men Reuters har f.eks. dokumenteret, at kinesiske myndigheder har betalt mindst fem taiwanske medievirksomheder for dækning. Facebook alene har lukket 118 sider og 99 grupper i forbindelse med fake news og påvirkninger i Taiwan. En ny udfordring er YouTube, hvor influensers taler om harmoni og forening med Kina eller at influensere tjener penge gennem kinesiske app som taiwanerne benytter.

Der er flere eksempler på disinformation. Et af de mest spektakulære forsøg på disinformation var i slutfasen af valgkampen, hvor der blev afsløret et mulig forsøg af Kina og personer i KMT på at skade præsident Tsai ved at få den selverklærede kinesiske spion Wang i Australien til at udtale, at han var betalt af DPP for at afsløre mulige kinesiske spioner i Taiwan. Wang skulle som modydelse få en betaling og ophold i Taiwan.

Eksemplerne på disformation har f.eks. været tvivlen om Præsident Tsai’s ph.d.-grad, at DPP deputy Secretary General Lin Fei-fan skulle have været set sammen med den selverklærende kinesiske spion Wang og at Taiwans officielle repræsentant i Singapore overvågede Kaohsiungs borgmester Han Kuo-yu, da han besøgte bystaten.

Indenrigspolitiske udfordringer
Det som gjorde præsident Tsai og DPP upopulær før protesterne i er stadig problemstillinger, der er reelle. DPP-regeringen står over for vanskelige indenrigspolitiske udfordringer i de kommende fire år.

Retningen er god for Taiwans økonomi. Der er givet skattelettelser og der er blevet bedre muligheder for børnepasning. Regeringen forsøger at sætte fokus på innovation og få Taiwan ud af det traditionelle fokus på omkostningsreduktion i industrien. Herudover stiger investeringerne i Taiwan og falder i Kina. Regeringen forsøger at dreje Taiwans økonomi væk fra Kina, hvor 40% af eksporten går til.

Uanset at retningen for Taiwans økonomi er god, så er ungdomsarbejdsløsheden oppe på 12,55% mod en lav gennemsnitlig arbejdsløshed på 3,74%. Taiwanerne oplever også en voksende ulighed og boligpriserne er stadig høje selvom de er faldet i denne seneste tid. Måske helt afgørende har mellemindkomstgrupperne ikke oplevet forbedringer i modsætning til lavindkomstgrupper, der er fået en stigning i mindstelønnen og to dages fri om ugen. Arbejdsmarkedsreformer og ændringer pensionerne har ikke været populære.

Han Kuo-yu spillede på denne utilfredshed. Ren taktisk skiftede Tsai premierministeren ud og satte fokus på de resultater, som regeringen har opnået. DPP har også formået er skabe et bedre image af præsident Tsai som mindre akademisk og tættere på befolkningen gennem sociale medier og sammen med flere forskellige influensere. Hertil kommer, at de unge har været yderst tilfredse med, at regeringen gennemførte homoseksuelle ægteskaber, der dog blev tvunget igennem af højesteret.

Han Kuo-yus populistiske træk gavnede ham ikke i det lange løb. Hans overdrivelser og postulater som forslag om olieboringer hvor der ikke er olie, og at stigningen i lungekræft skydes regeringens energipolitik blev hurtigt tilbagevist. Han forsøgte også at skabe en stemning om en dårlig økonomi ved at appellere til befolkningens følelser, men fakta er, at retningen er god for Taiwan.

Modstanderne i 2024 kan vise sig at være markant anderledes for DPP og langt mere kompetent. Taiwan er ikke immune over for populisme under de rette betingelser. Det var netop dette, der gjorde Han Kuo-yu til borgmester i Taiwans andenstørste by Koushiung.

Internationale reaktioner
Kina er både forudsigelig i at anvende konstant pres på Taiwan og uforudsigelige ved at føle sig truet på følelserne på samme tid. Hertil kommer, at Kina i stigende grad låser sig fast i et hjørne, hvor Kina ser Taiwan driver endnu længere væk.

Kort efter valget gentog Kina, at ét land – to systemer” fortsat er løsningen for Taiwan. Det viser, at Kina ikke vil indrømme, at tiden løber fra Kina og at en anden og mere taiwanvenlig side vil give bedre resultater. Det er derfor mest sandsynligt, at vi oplever mere af det samme som militærøvelser tæt på Taiwan, jagerfly, der flyver tæt på Taiwans luftrum og pres på Taiwans diplomatiske allierede. Kina vil måske ikke længere overholde de handelsaftaler, som Kina har indgået med Taiwan under præsident Ma fra 2008 til 2016. Det kan heller ikke udelukkes at Kina fortsætter med at presse taiwanske virksomheder i Kina på forskellige niveauer.

Vi kan også forvente et større pres på internationale virksomheder og på europæiske lande, hvis vi ytrer os positivt om Taiwan. Så længe at der er tale om ren handel som med vindkraft skal der ikke forventes problemer.

Taiwan vil fokusere på en fredelig udvikling med Kina, opretholdelse af status quo og være åben for dialog baseret på ligeværdighed. Efter valget gentog Kina imidlertid, at forhandlingerne skal baseres på, at Taiwan er en del af ét Kina.

Der er nye og klare toner fra Taiwan da præsident Tsai på valgaften sagde, at verden skal se Taiwan som en partner og ikke som en sag eller en problemstilling. Det sender et signal til os i Europa. Når vi ser på Kinas fjendtlighed over for Taiwan, kommer der et tidspunkt, hvor EU må tage skridt til at sende et klart signal til en Kina for at støtte en demokratisk ven. Det kan gøres ved at forbedre forbindelserne med Taiwan på konkrete punkter.

En mulig ændring i forholdet til Taiwan vil være at lægge sig efter USA’s nuværende lov og tillade alle medlemmer af regering og embedsmænd at besøge hinanden. EU-lande kan også begynde at invitere Taiwan til officielle møder sammen med andre lande i egenskab af en demokratisk ven, der er medlemmer af WTO. Disse skridt vil ikke krænke EU’s ét-Kina politik.

Trump administration har været god ven af Taiwan både gennem våbensalg, som de helt nye F16 jagerfly, og tillader statslige besøg på alle niveauer. Trump administrationen har gjort mere for Taiwan end tidligere mere klassiske amerikanske regeringer har gjort i mange år. Hvis Trump taber valget i 2020, kan vi forvente mindre direkte støtte til Taiwan, medmindre den amerikanske kongres kan sikre, at den positive politik fastholdes.

En af truslerne mod Taiwan vil være et stigende amerikansk fokus på Mellemøsten og en handelsaftale mellem med Kina og USA, der flytter fokus væk fra Fjernøsten og giver mere plads til Kina. Dette scenarie til måske ikke udvikle sig fordi det aktuelle fokus på Kina ikke udelukkende er af økonomisk karakter, men også ideologisk. Undertrykkelsen af Hongkong, Tibet og Xinjiang og truslerne gennem kinesisk højteknologi og investeringer i de vestlige demokratier vil ikke forsvinde.

Taiwans demokrati og østatens udfordringer er den del af en værdipolitisk kamp som vi ikke kan ignorere.

Michael Danielsen har været i Taiwan under valget, hvor han har talt med repræsentanter fra regeringen, politiske partier, akademikere og tænketanke. Taiwan Corner oplyser om Taiwan i Europa er af uafhængig af politiske og økonomiske interesser.

Categories: Nyheder

×

Log ind


Glemt adgangskode?

Er du ikke medlem? Opret medlemskab her