Studierejse til Færøerne

Published on

Om oprustning i Nordatlanten, selvstændighedstanken og stormagternes interesse 

3. juni – 10. juni 2023

 

Ruslands krig i Ukraine øger spændingerne i Nordatlanten. Amerikanske krigsskibe og nukleare ubåde er nu hyppige gæster i de færøske havne: Færøerne ligger midt i de stræder, russiske ubåde og flådefartøjer må passere, hvis de vil til Europa eller USA.

Lagtinget i Thorshavn har efter svære forhandlinger med den danske regering sagt ja til opførsel af en ny NATO-radar højt til fjelds udenfor Thorshavn, og oprustningen ventes at fortsætte.

Samtidig har Færøerne igen forlænget en kontroversiel aftale med Rusland om fiskekvoter og servicering af russiske trawlere i færøske havne. Færøernes lakseopdræt er ligesom det havgående fiskeri livsvigtigt for øernes økonomi, og Rusland er en vigtig partner. Samarbejdet har kostet strid med både Danmark og EU siden Ruslands annektering af Krim.

I rigsfællesskabet kræver Færøernes ledere større udenrigspolitisk råderum og mulighed for at forhandle med andre nationer også om forsvar og sikkerhed. I København fastholder man, at rigets grundlov forbyder overflytning af yderligere kompetencer til Thorshavn; i stedet søger man at smidiggøre rigsfællesskabet og inddrage færingerne langt dybere i de sikkerhedspolitiske overvejelser.

I år 2000 forhandlede Færøerne med København om løsrivelse, og Landsstyret har netop bedt Danmark om at reducere bloktilskuddet med 100 millioner kroner – en sjettedel. Løsrivelsespartiet Tjodveldi er igen en del af Færøernes regeringskoalition, og partiformanden er for tiden øernes udenrigsminister.

Løsrivelse står dog ikke øverst på den aktuelle dagsorden. Færøerne er i en del færingers øjne for tiden snarere et eksempel på, hvordan udstrakt selvbestemmelse og tæt samarbejde med centralmagten kan modvirke de konflikter, vi kender fra andre lande.

 

Studierejsen

På studierejsen til Færøerne sætter vi fokus på de nye farer for sikkerheden i Nordatlanten, stormagternes fornyede interesse for Færøerne, og hvordan alt det nye udfordrer rigsfællesskabet. Vi skal studere, hvordan de færøske beslutningstagere håndterer trykket, og hvordan det stiller nye krav til det dansk-færøske samarbejde.

Vi besøger en af øernes store laksefabrikker og havfiskeriets hovedsæde i Klaksvig. Vi søger indblik i den dybe afhængighed af fiskeriet, og hvordan den komplicerer forholdet til både Rusland, Storbritannien, Island, Norge og Grønland. Vi undersøger selvstændighedstankens oprindelse og betydning, og vi opsøger de kristne på Færøerne, der fører en vedholdende værdikamp blandt andet mod abort og homoseksualitet. Vi skal møde kunsten og kulturen og se nye klimaløsninger, der kun findes på Færøerne.

Vi står til havs langs den spektakulære kyst ud for Vestmanna, vi tager på fjeldvandring og drager helt ind i Sornfelli; det høje fjeld, hvorfra radarer under 2. verdenskrig hjalp de allieredes konvojer i krigen mod den tyske krigsmaskine.

Vi lægger ud med et formøde i København, hvor det endelige rejseprogram bliver præsenteret.

Rejsen forudsætter god fysik. Vi skal ud i fjeldet flere steder, så almindelig vandrelyst og -evne er påkrævet.

Rejseledere bliver selskabets direktør Charlotte Flindt Pedersen og journalist, forfatter og Arktis-ekspert Martin Breum, der i de seneste år har været på hyppige besøg på Færøerne.

PRISER:

 • 22.000 kr/person i dobbeltværelse (kun muligt, hvis to rejser sammen, men vi vil gerne være behjælpelige med at finde en rejsekammerat)
 • 29.500 kr/person i enkeltværelse

Prisen inkluderer: 

 • Formøde i København
 • 3/6: Fly København-Vagar kl. 12.25
 • 10/6: Fly Vagar-København kl. 14.30.
 • Heldagsudflugt m. sejltur fra Vestmanna (varighed ca. to timer), fjeldvandring m.v.
 • Syv overnatninger på Hotel Føroyar, lidt uden for Thorshavn.
 • Transfers og diverse busture
 • Guidet byrundtur i Thorshavn.
 • Heldagsudflugt med bus til Runavik og Klaksvig
 • Morgenmad plus velkomst- og afskedsmiddag
 • Mødelokaler, entré til Færøernes Nationalmuseum og kunstmuseet i Thorshavn.

Prisen inkluderer ikke:

 • Afbestillings- eller rejseforsikring.
 • Måltider udover morgenmad og velkomst- og afskedsmiddag
 • Drikkevarer
 • Andre udgifter, der ikke er nævnt i det ovenstående

   Bemærk, at tilmelding er bindende.

   Der er lukket for tilmeldinger til turen.