Studierejse til Litauen og Hviderusland 1. – 9. april 2017

Published on

Årets forårsrejse går til Hviderusland og Litauen. Hviderusland blev for første gang en suveræn stat i 1991. Efter år med reformer og en ny forfatning blev Aleksander Lukasjenko valgt som præsident i 1994 og har siden tiltaget sig øget kontrol over alle dele af magtapparatet. Hviderusland kaldes ofte Europas sidste diktatur og er som det eneste land i Europa udelukket fra Europarådet. Præsident Lukasjenko har forsøgt at videreføre det sovjetiske system inklusive en statsejet økonomi og produktion, samt en centraliseret beslutningsstruktur.

Men i 2014 og 15 indtog Hviderusland en ny rolle, hvor hovedstaden Minsk på præsident Lukasjenkos initiativ blev centrum og vært for forhandlingerne mellem parterne i konflikten i Ukraine. Styret i Minsk har ikke officielt godkendt den russiske annektering af Krim, og præsident Lukasjenko deltog i indsættelsen af Ukraines præsident Petro Porosjenko, ligesom de to lande har indgået et strategisk partnerskab. I februar 2016 ophævede EU hovedparten af de mere end 10 år lange EU-sanktioner mod Hviderusland og personer i Hviderusland heriblandt præsident Lukasjenko selv. Nye diplomatiske relationer er ved at blive skabt og samtidig ses der små skridt i retning af økonomiske reformer, privatisering af statsejede fabrikker og en liberalisering af økonomien. Den økonomiske situation for almindelige borgere er svær med høj inflation og høj arbejdsløshed. Den økonomiske støtte fra og det militære samarbejde med Rusland udgør dog stadig hjørnestenen i præsident Lukasjenkos styre, hvilket han nu forsøger at balancere med den forbedrede relation til EU og Vesten.

Studierejsen har som formål at opleve den politiske og økonomiske virkelighed i Hviderusland efter kun 25 år som fuldt selvstændigt land. Det vil ske gennem møder med hviderussiske tænketanke og forskningsinstitutioner, internationale organisationer, repræsentationer, offentlige myndigheder og virksomheder. Afslutningsvis vil vi tage til Litauen for at besøge relevante hviderussiske institutioner der og for at få et indtryk af, hvordan Litauen ser på naboskabet.  

Der vil også blive lejlighed til at få indtryk af landene og byerne uden for mødelokalerne, da vi arrangerer sightseeing med bus udenfor hovedstæderne i såvel Hviderusland som Litauen.

Studierejsen tilrettelægges af Charlotte Flindt Pedersen og Brita V. Andersen med råd fra kyndige eksperter i ind- og udland. Forud for rejsen vil vi arrangere en briefing, hvor ambassadør (rtd.) Per Carlsen vil fortælle om de lande, vi skal besøge. Per Carlsen har været ambassadør i Rusland, hvorfra han dækkede Hviderusland, og i Letland & Litauen.

Programmet er stadig under udarbejdelse.

Foto: Alexander Kuznetsov via Flickr.

Categories: Studierejser