Skotland ser mod nord

Published on

 

KLUMME: Brexit sætter Skotland i en ny situation, og debatten om at træde ud af Det Forenede Kongerige og ansøge om EU-medlemskab rejser interessante perspektiver. Måske kunne skotterne også være interesserede i et nordisk samarbejde? Og hvad ville Nordisk Råd svare, hvis Skotland bankede på døren?

 

Af Henrik Wilén, 25-02-2021

 

Da skotterne afholdt en folkeafstemning om uafhængighed i 2014, sagde godt 55 procent nej. Resultatet blev betragtet som vejledende i de kommende årtier, men efter at 62 procent af skotterne stemte imod Brexit, har spekulationer fået nyt brændstof. Og efter at Brexit trådte i kraft, er Skotland i færd med at positionere sig i det nye politiske miljø. Hvis man skal tro Skotlands premierminister, Nicola Sturgeon fra Scottish National Party (SNS), er det kun et spørgsmål om tid, før landet adskiller sig fra Storbritannien og ansøger om EU-medlemskab. Hun støttes af sin ræsonnement i de fleste af afstemningerne, der blev præsenteret det sidste år.

Skotland går til valgurnerne i maj, og hvis Sturgeons SNS får stærk støtte, er det sandsynligt, at hun vil gå ind til en ny folkeafstemning om uafhængighed. En logisk konsekvens af uafhængighed ville være at ansøge om EU-medlemskab, og selvom der kræves godkendelse fra alle 27 medlemsstater, er det usandsynligt, at en skotsk ansøgning ville blive stoppet i nogen af ​​parlamenterne.

Men uanset hvad. Skotland ser nordpå. Fra de nordligste øer i Skotland er det en kortere vej til polarcirklen end til London. De historiske og kulturelle bånd til de nordiske lande er stærke. Shetlands- og Orkneyøerne var en del af det dansk-norske imperium (oprindeligt norske kronkolonier) indtil 1468, da den danske konge Christian den 1. pantsatte dem. I det 16. og 18. århundrede forsøgte danske konger at indløse øgrupperne. Og så sent som i begyndelsen af ​​det 20. århundrede blev skandinaviske lande ombejlet af lokale beslutningstagere i håb om, at depositummet ville blive indløst.

I dag er kontakten til Færøerne tæt. Skotterne deler nordboernes lidenskabelige holdning til brændte og destillerede drikkevarer, så de passer godt til det moderne vikingeblod.

I 2019 præsenterede regeringen undersøgelsen Arctic Connections – Scotland’s Artic Policy Framework, der lægger grundlaget for udveksling af erfaringer mellem Skotland og lande i den arktiske region. Rapporten behandler uddannelse, forskning og innovation, kulturelle bånd, samfundsopbygning, klima- og miljøspørgsmål og bæredygtig økonomisk udvikling. I forordet påpeger ministeren for kultur, turisme og udenrigsanliggender, Fiona Hyslop, at Skotland er en port til Arktis og har meget at tilbyde med hensyn til samarbejde med landene i nord.

EU-landet Skotland ville utvivlsomt bringe Norden tættere på det skotske højland politisk og økonomisk, og nu hvor Storbritannien har skåret båndet til europæiske studerende ved at trække sig ud af Erasmus-programmet, kunne nordiske studerende rejse til Edinburgh, Glasgow og andre skotske studiebyer i stedet.

Der er naturligvis mange hindringer for skotsk uafhængighed og EU-medlemskab, men hvem ville have troet, at Estland, Letland og Litauen en dag ville befri sig fra Sovjetunionen og blive medlemmer af EU og NATO? 

I begyndelsen af ​​de baltiske staters uafhængighed var der udbredt spekulation om, hvorvidt de også ville blive medlem af Nordisk Råd. Da Estlands daværende udenrigsminister (og senere præsident) Toomas Hendrik Ilves afholdt sin første pressekonference i 1996, understregede han, at “Estlands mål er at blive NATO-medlem, EU-medlem og blot et andet kedeligt skandinavisk land …”

Men det var selvfølgelig Unionen og Atlanterhavssamarbejdet, der havde højeste prioritet. På nordisk niveau var Baltikum tilfredse med medlemskab af Nordic Investment Bank.

For at handle proaktivt og styrke båndene med Skotland kunne det officielle nordiske samarbejde åbne et informationskontor i Edinburgh svarende til kontorerne i de baltiske hovedstæder, og den dag, hvor skotterne blev uafhængige, kunne kontoret udvides til et fælles ambassade for de nordiske lande. 

En passende øvelse i praktisk og pragmatisk nordisk samarbejde.