Lippmann-prisen

Lippmann-prisen er en ærespris, der uddeles af Lippmann Fonden og Det Udenrigspolitiske Selskabs U35 afdeling til en ung person, som har ydet en ekstraordinær indsats på det internationale eller humanitære område. Prisen gives til en person, der har skabt opmærksomhed om internationale emner i Danmark.

Formålet er at styrke danskernes internationale udsyn ved at anerkende unge, der gennem deres engagement har bidraget til at løse globale udfordringer og skabt øget bevidsthed på nationalt plan. Prisen hylder dermed unge individer, der ser løsninger, hvor andre ser begrænsninger, og som bruger deres stemme til at skabe forandring.

Historien bag prisen

Lippmann FondenLippmann-prisen er opkaldt efter Ole Lippmann (1916-2002), en fremtrædende dansk frihedskæmper, erhvervsleder og humanitær, som spillede en central rolle i modstandsbevægelsen under 2. Verdenskrig. I 1944 måtte han flygte til London, hvor han blev uddannet som major i det britiske regiment The Buffs. Efter befrielsen i 1945 fungerede han som chef for Special Operations Executive (SOE) i Danmark og som allieret repræsentant i Frihedsrådet.

Efter krigen vendte Ole Lippmann tilbage til erhvervslivet som direktør i Simonsen & Weel, men fastholdt hele sit liv et stærkt engagement i internationale relationer og humanitært arbejde.

Han var blandt andet initiativtager til oprettelsen af Det Udenrigspolitiske Selskab og deltog i den danske ambulance-ekspedition til Ungarn under opstanden i 1956. Hans livslange dedikation til at fremme frihed, demokrati og menneskerettigheder blev grundlaget for oprettelsen af Lippmann Fonden i 1977.

Tidligere vindere
Lippmann-prisen er blevet tildelt unge, der har ydet en markant indsats inden for det internationale og humanitære område. Prismodtagerne har alle formået at skabe opmærksomhed omkring globale udfordringer og bidraget til en øget forståelse af disse emner.

Jeppe Bentzen

Modtager af Lippmann-Prisen 2024 var Jeppe Bentzen. Jeppe Bentzen modtager prisen for sin stærke journalistiske og litterære dækning af europæisk politik, særligt gennem sine artikler i Weekendavisen om Ungarn og bogen De Vingeskudte – nye europæiske erkendelser. Bogen skildrer Europas unge voksne, født efter Murens fald, der har oplevet fred og fremgang, indtil krigen i Ukraine vendte deres verden på hovedet. Jeppe har gennem sin journalistik formået at tegne et stærkt og interessant generationsbillede, der taler ind i tidens største udfordringer.

Julie Arnfred Bojesen

Modtager af Lippmann-Prisen 2023 var Julie Arnfred Bojesen, leder af Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus. Julie Arnfred Bojesen modtog prisen for sin arbejde for at styrke unges deltagelse i samfundet gennem dialog, kapacitetsopbygning og partnerskab. I sit virke som direktør har hun formået at sætte skarpt fokus på Ukrainsk kultur og ungdom. Siden den russiske invasion af Ukraine d. 24. februar i 2022, har Julie Arnfred Bojesen været en fremtrædende stemme for ukrainsk kultur og civilsamfund herhjemme.

Haifaa Awad

Modtager af Lippmann-Prisen 2023 var Haifaa Awad, der er læge, debattør, forfatter og aktivist. Haifaa Awad har arbejdet som læge på et felthospital i Syrien under borgerkrigen og har været en stærk og kritisk stemme i debatten om krigen og de europæiske landes reaktion på konflikten. Gennem sine ærlige reportager har hun sat fokus på krigens ofre og bidraget til at skabe opmærksomhed omkring den humanitære krise i Syrien.

Julie Bojesen og Haifaa Awad repræsenterer begge de centrale værdier for Lippmann-prisen: Vision, lederskab, mod og en stærk vilje til at skabe en positiv forandring i verden.