Kom bag om den nye EU-kommission

Published on

INDBLIK: Idag klokken tolv blev den nye von der Leyen-kommission blev præsenteret. Udover en betragtelig forfremmelse til danske Margrethe Vestager, byder den nye kommission også på en kommissær, der skriver bidske digte om sine politiske modstandere, en tidligere filmstjerne, én, der har været i fængsel i 33 dage og én, der har en ‘Make America Great Again’-kasket på sit skrivebord. Kom med bag om den nye EU-kommission. 

Når den nuværende Juncker kommission, efter planen, d. 31. oktober træder tilbage bliver den erstattet af en spritny kommission under ledelse af tyskeren Ursula von der Leyen. Tidligere idag præsenterede den nye kommissionsformand sit nye hold. Udover at indeholde den første kvindelige kommissionsformand i EU’s historie, består kommissionen også af ca. 50% kvinder, færre konservative samt flere socialdemokrater og liberale – og så er der færre embedsmænd og flere politikere. EU kommissærer er som regel flersprogede, veluddannede og middelaldrende – von der Leyens hold skiller sig ikke mærkbart ud her. Ikke desto mindre, er der skæve personligheder og historier knyttet til mange af de nye EU-kommissærer. Det Udenrigspolitiske Selskab har samlet oplysninger om samtlige af de 27 nye kommissære – fra den salmesyngende finne Jutta Urpilainen til den kontroversielle polske Janusz Wojciechowski. Gå selv på opdagelse i den nye kommission og se hvilke ressortområder de forskellige lande har sikret sig:

Belgien

Kommissær: Didier Reynders

Politisk gruppe: RE

Portefølje: Justitskommissær

Den nye belgiske kommissær, Didier Reynders, kommer fra det liberale frankofone parti Mouvement Réformateur og har været Belgiens udenrigsminister siden december 2011. Reynders prøvede for nyligt at sikre sig et topjob i det Europæiske Råd og forsøgte ligeledes forgæves tilbage i 2014 at blive den belgiske kommissær – men tredje gang viste sig at være lykkens gang for belgiske politiker. Udpegelsen af en belgisk kommissær har ikke været uden vanskeligheder, eftersom landet har stået uden regering siden maj. Ikke desto mindre udpegede den fungerende belgiske premierminister, og kommende ’EU-præsident’, Charles Michel, hans partifælle og udenrigsminister sidst i august. Den 61-årige belgiske politiker har fået tildelt justitskommissærposten.

Bulgarien

Kommissær: Mariya Gabriel

Politisk gruppe: EPP

Portefølje: Kommissær for Innovation og Unge

Den nuværende kommissær for digital økonomi får en tur til i kommissionen, efter at have bevist sit værd for regeringen hjemme i Sofia. Den 40-årige Gabriel tilhører det konservative parti i Bulgarien og tog over som bulgarsk kommissær i 2016, efter den tidligere kommissær Kristalina Georgieva forlod posten. I den nye von der Leyen kommission, kan Mariya Gabriel se frem til at kaste sig over posten som kommissær for innovation og unge, og hun må således vinke farvel til sit nuværende ressortområde.

Cypern

Kommissær: Stella Kyriakides

Politisk gruppe: EPP

Portefølje: Sundhedskommissær

Buddet på en ny cypriotisk kommissær er Stella Kyriakides fra Cyperns konservative parti ’DISY’. Kyriadikes er udannet psykolog og bl.a. kendt som en af Europas store aktivister i kæmpen mod brystkræft. Den 63-årige konservative politiker har siden 2006 været medlem af det cypriotiske parlament, og hun har senest været formand for Europarådets Parlamentariske Forsamling. I den nye kommission har Kyriakides fået tildelt Sundhedsområdet.

Danmark

Kommissær: Margrethe Vestager

Politisk gruppe: RE

Portefølje: Udøvende Næstformand for Kommissionen og kommissær for den digitale alder.

Selvom hun ikke lykkedes med at sikre posten som kommissionsformand, får den nuværende danske konkurrencekommissær fem år mere i Bruxelles. Som en del af den kabale statslederne lagde tilbage juni, har den 51-årige danske radikale politiker fået en helt central og magtfuld rolle i den nye kommission som udøvende næstformand for kommissionen for den digitale era. Det betyder at Vestager de næste fem år får betragtelig mere magt og skal udstikke retningslinjen for en række andre kommissærer. Den danske politiker henter, som bekendt, sin erfaring fra de seneste fem år i kommissionen samt årene som minister og vicestatsminister i Helle Thorning Schmidt og Poul Nyrup Rasmussens regeringer. Derudover der den danske kommissær kendt som ’the tax lady’ af den amerikanske præsident Donald Trump og har angiveligt strikket stofelefanter til hele den udgående kommission.

Estland

Kommissær: Kadri Simson

Politisk gruppe: RE

Portefølje: Energikommissær

Efter den estiske kommissær, og tidligere premierminister, Andrus Ansip trak sig tidligere på året, har den 42-årige Kadri Simson der også tilhører det estiske liberale centerparti taget sig af hans post. Simson gjorde sig bemærket i estisk politik i 2015, da hun udfordrede hendes partiformand igennem femogtyve år, Edgar Savisaar – et opgør hun dog tabte. Den estiske regering har valgt at give tidligere økonomiminister Simson en helt ny periode i kommissionen hvor hun har fået tildelt posten som energikommissær.

Finland

Kommissær: Jutta Urpilainen

Politisk gruppe: S&D

Portefølje: Kommissær for Internationale Partnerskaber

Den finske regerings bud på en ny kommissær er ingen ringere end Jutta Urpilanien: tidligere formand for det finske socialdemokrater, finansminister og vicestatsminister. Urpilanien er en gammel traver i finsk politik der meget vel kunne have været blevet finsk statsminister, hvis ikke hun tabte et formandsopgør tilbage i 2014. Selvom Urpilanien har været politiker siden starten af 00’erne, er hun uddannet lærer og har sågar udgivet en CD af hendes egne julesalmer. I den nye kommission skal den 44-årige finske socialdemokrat varetage rollen som kommissær for internationale partnerskaber.

Frankrig

Kommissær: Sylvie Goulard

Politisk gruppe: RE

Portefølje: Kommissær for det Indre Marked

Franskmændene sender 54-årige Sylvie Goulard til Bruxelles Berlaymont bygning, hvor hun skal varetage rollen som kommissær for det indre marked. Goulard, der tilhører Macrons parti, La Republique en Marce, har tidligere været fransk forsvarsminister og medlem af Europaparlamentet. Den franske politiker er en klassisk fransk statskvinde der taler både Fransk, Engelsk, Tysk og Spansk og er uddannet fra SciencesPo og ENA. Ikke desto mindre, vil Goulard, på trods af hendes parlamentariske erfaring, efter alt at dømme få nogle vanskeligheder ved ’grilningen’ i parlamentet i oktober over tidligere rod i bilagene under hendes tid som parlamentsmedlem i Bruxelles.

Grækenland

Kommissær: Margaritis Schinas

Politisk gruppe: EPP

Portefølje: Næstformand og Kommissær for beskyttelsen af den europæiske levevis

Efter Grækenlands kendte venstreorienterede Syriza-regering tabte valget i juli, har den nye konservative regering udpeget den græske embedsmand og, indtil nu, hovedtalsmand for Juncker kommissionen, Margaritis Schinas som ny græsk kommissær. Med tre årtiers erfaring i EU systemer, er den 57-årige græker mere end rustet til at påtage sig sin nye centrale rolle i kommissionen som både næstformand og kommissær for beskyttelsen af den europæiske levevis.

Holland

Kommissær: Frans Timmermans

Politisk gruppe: S&D

Portefølje: Næstformand for ‘A European Green Deal’

Den nuværende første næstformand for kommissionen, socialdemokraten Frans Timmermans, blev ikke kommissionsformand som han ellers havde håbet på. Ikke desto mindre får 58-årige Timmermans, på trods af at være socialdemokrat, lov til at blive siddende som hollandsk kommissær af Hollands liberale regering ledet af Mark Rutte. Timmermans taler både hollandsk, engelsk, fransk, tysk, italiensk og russisk og har tidligere været udenrigsminister samt diplomat. De seneste fem år har Timmermans været kommissær for ’Rule of Law’ og været efter bl.a. den ungarske og polske regering for deres illiberale lovgivning. Dette får han dog ikke lov til at fortsætte med, men bliver i stedet chefen for EU’s klimaindsats.

Irland

Kommissær: Phil Hogan

Politisk gruppe: EPP

Portefølje: Handelskommissær

Ireren Phil Hogan fra det irske konservative parti, Fine Gael, er i Bruxelles kendt som ’Landbrugs-Tsaren’. Den 59-årige Hogan har spillet en stor rolle i irsk politik, og var en af de store drivkræfter der fik tidligere Taoiseach (Premierminister) Enda Kelly til magten – belønningen: en kommissærpost. Som landbrugskommissær har den tidligere landmand og miljøminister oplevet en del kontroverser – ikke mindst over hans forsvar for den kritiserede handelsaftale mellem EU og Sydamerikas handelsunion, ’Mercosur’. Ikke desto mindre får den tidligere landmand og miljøminister fem år til, nu på den magtfulde post som kommisær for handel.

Italien

Kommissær: Paolo Gentiloni

Politisk gruppe: S&D

Portefølje: Økonomikommissær

Efter kollapset af den nu tidligere italienske regering, bestående af det højreorienterede Lega og Femstjernebevægelsen, har den italienske premierminister Giuseppe Conte udnævnt tidligere socialistisk premierminister Paolo Gentiloni som ny italiensk kommissær. Den 64-årige italienske politiker er kendt som en stærk kritiker af Det Demokratiske Partis nye samarbejde med Femstjernebevægelsen, og således er det yderst belejligt for Conte at få ham sendt afsted til EU – I Bruxelles kan ingen høre dig skrige. Polygoten Gentiloni har af kommisionsformand von der Leyen fået tildelt økonomiområdet.

Kroatien

Kommissær: Dubrakva Suica

Politisk gruppe: EPP

Portefølje: Næstformand for Kommissionen og Kommissær for Demokrati og Demografi

Kroaten Dubrakva Suica har de seneste år arbejdet sig op i systemet som medlem af Europaparlamentet. Den 62-årige konservative politiker kunne således skrive, i juli måned, skrive første viceformand for de europæiske kristendemokrater i EPP på cv’et. Suica taler flydende tysk og er derudover også tidligere borgmester i byen Dubrovnik. Angiveligt skulle Suica have afvist at tage teten som Kroatiens kommissær, men blev tigget og bedt af premierminister Plenkovic og sagde altså til sidst ja. I den nye kommission har hun fået tildelt posten som næstformand og kommissær for demokrati og demografi.

    
Letland

Kommissær: Valdis Dombrovskis

Politisk gruppe: EPP

Portefølje: Udøvende Næstformand for Kommissionen for ‘An Economy that Works for People’.

Den tidligere konservative premierminister i Letland, Valdis Dombrovskis, er det lettiske bud på en kommissær. Som premierminister fra 2009 til 2014 stod hans regering bag en hård og restriktiv økonomisk politik, der beskar lønninger og offentligt forbrug. Den 48-årige konservative politiker har de seneste fem år været næstformand for kommissionen og kommissær for euroen. Siden 2016 har han tilmed også varetaget det britiske portefølje som kommissær for finansiel stabilitet. Dombrovskis, der er kendt for relativt mekaniske måde at tale på, får dog ikke mindre travlt i den ny kommission, når han sætter sig på posten som udøvende næstformand for ‘en økonomi for folket’.

Litauen

Kommissær: Virginijus Sinkevicius

Politisk gruppe: Greens/EFA (selvstændig)

Portefølje: Kommissær for Miljø og Hav

Den litauiske økonomiminister Virginijus Sinkevicius er en af de mere kontroversielle personligheder i den nye kommission. Med sine blot 28 år står han til at blive den yngste kommissær nogensinde i europæisk historie. Sinkevicius tilhører det litauske landbrugs- og miljøparti, LVZS, og kan således i realiteten blive den eneste grønne kommissær i den nye kommission. Ikke desto mindre er den unge litauiske politiker, der er udannet i Wales og Holland, ikke så grøn at det gør noget – og er således ikke i kridthuset hos de europæiske grønne partier. Sinkevicius er sågar kendt for at have en knaldrød amerikansk baseballkasket stående på hans skrivebord med skriften ’Make America Great Again’. Som den nye kommissions miljøkommissær kan Sinkevicius ihvertfald se frem til at få hyppige opkald fra vennerne og fjenderne hos de Grønne i Europaparlamentet.

Luxembourg

Kommissær: Nicolas Schmit

Politisk gruppe: S&D

Portefølje: Kommissær for Arbejdspladser

Luxembourg må til oktober vinke farvel til den absolut mest magtfulde post i kommissionen, når kommissionsformand Jean-Claude Juncker påbegynder sit otium. Ikke desto mindre sender storhertugdømmet socialdemokraten Nicolas Schmit, der tidligere har været minister og EU ambassadør under skiftende luxembourgske regeringer, til Bruxelles. Den 65-årige politiske veteran og polyglot sikrede sig kommissærposten ved regeringsforhandlingerne i kølvandet på valget i det nationale parlament, deputeretkammeret, i 2018 mellem de liberale og socialdemokraterne. Dette viser med al tydelighed hvor seriøst posten tages i det lille europæiske land. I den ny kommission har Schmit fået tildelt posten som kommissær for arbejdspladser.

Malta

Kommissær: Helena Dalli

Politisk gruppe: S&D

Portefølje: Kommissær for Ligestilling

Den 56-årige maltesiske socialdemokrat er ikke kun den første kvinde Malta har nomineret til en kommissærpost – hun bliver også den første filmstjerne og tidligere Miss-World deltager til at betræde en kommissionspost. Derudover er Helena Dalli en politisk veteran i Malta, og hun har siden hendes valg til parlamentet i 96′ ført kvindesagen i det lille sydeuropæiske land, senest som ligestillings- og europaminister. Denne erfaring tager hun med sig i sin nye post som kommissær for ligestilling.

 

Østrig

Kommissær: Johannes Hahn

Politisk gruppe: EPP

Portefølje: Budget og Administrationskommissær

Østrigeren Johannes Hahn får en tredje periode som kommissær fra det centraleuropæiske land, efter landets midlertidige regeringsleder Brigitte Bierlein i juli genudnævnte den konservative politiker. Hahn blev i 2009 udnævnt til kommissær for regional politik og har de seneste fem år været udvidelseskommissær. Den 61-årige Hahn er upopulær bland Østrigs unge, men ikke desto mindre en rutineret EU-politiker der de næste fem har fået tildelt det store ansvar for EU’s budgetter og administration.

Polen

Kommissær: Janusz Wojciechowski

Politisk gruppe: ECR

Kommisionspost: Landbrugskommissær

Polens regering har udnævnt den 64-årige europaparlamentariker Janusz Wojciechowski som kommissær, efter den tidligere kandidat Szcerski trak sig, da von der Leyen havde tilbudt ham landbrugskommissærposten. Den konservative Wojciechowski har været medlem af Europaparlamentet siden Polens indtrædelse i EU i 2004 og har i Bruxelles gjort sig bemærket ved at tilhøre den yderste europæiske højrefløj. Således skriver polakken for det nationalistiske og religiøse medie ’Maryja Network’ og er derudover kendt for at skrive bidske digte om politiske modstandere. Wojciechowski bliver pt. undersøgt af EU’s kontor for korruptionsbekæmpelse, OLAF, over misbrug af rejserefusion under hans tid som EU-parlamentariker. I den nye kommission har polakken fået tildelt posten som landbrugskommissær.

Portugal

Kommissær: Elisa Ferreira

Politisk gruppe: S&D

Portefølje: Kommissær for Sammenhængskraft og Reformer

Portugal fulgte von der Leyens ønske om at hvert EU-land nominerede hhv. en mand og en kvinde til posten som EU-kommissær for at skabe kønsmæssig ligevægt i kommissionen. Sidst i august blev det af Portugals premierminister Antonio Costa bekræftet at det bliver socialdemokraten Elisa Ferreira, som det sydeuropæiske land sender til Bruxelles. Den 63-årige tidligere miljøminister og mangeårige medlem af Europaparlamentet skal i den nye kommission betræde posten som kommissær for sammenhængskræft og reformer.

Rumænien

Kommissær: Rovana Plumb

Politisk gruppe: S&D

Portefølje: Transportkommissær

Ligesom Portugal, valgte Rumænien at nominere både en mand og en kvinde til posten som EU-kommissær. Ikke desto mindre stod det i ultimo august klart, at det bliver socialdemokraten Rovana Plumb der bliver rumænsk kommissær de næste fem år. Den 59-årige politiker har beklædt mange ministerposter i skiftende rumænske regeringer og skal nu erstatte hendes gamle politiske rival Corina Cretu som rumænsk kommissær. I den ny von der Leyen kommission har hun fået tildelt transportområdet.

Slovakiet

Kommissær: Maros Sefcovic

Politisk gruppe: S&D

Portefølje: Næstformand og kommissær for Relationer og Fremsyn

Slovakken Maros Sefcovic, også kaldet ’Sef’, kan til oktober påbegynde sin tredje kommissærperiode. Den 53-årige politiske veteran forsøgte forgæves både at blive kommisionsformand og præsident i hjemlandet tidligere på året. Sefcovic er nuværende kommissær for energiunionen, men kan til oktober se frem til at udskifte dét, med posten som næstformand og kommissær for relationer og fremsyn. En næstformandspost var forventeligt da både Sefcovic selv og den slovakiske regering åbent gjorde klart, at de forventede, at Sefcovic ville blive en del af ‘inderkredsen’ i den nye kommission.

Slovenien

Kommissær: Janez lenarcic

Politisk gruppe: Selvstændig (men vil angiveligt tilslutte sig RE)

Portefølje: Kommissær for Krisehåndtering

Sloveniens regering har udpeget karrierediplomaten Janez Lenarcic som ny kommissær. Den 51-årige diplomat har tidligere været OSCE ambassadør, ansat ved Sloveniens fast repræsentation til FN og diplomatisk rådgiver til premierminister Marjan Sarec. Politisk set er Lenarcic løsgænger, men vil angiveligt tilslutte sig den liberale gruppe, ALDE, hvor også danske kommissær Margrethe Vestager befinder sig. Karrierediplomaten kan unægteligt bruge sine fine diplomatiske færdigheder i hans nye rolle som kommissær for krisehåndtering.

Spanien

Kommissær: Josep Borrell

Politisk gruppe: S&D

Portefølje: Højkommissær for Udenrigsanliggender og Sikkerhedspolitik

Den spanske udenrigsminister og socialist Josep Borrell fik allerede sin kommissærpost på plads i juni måned da EU’s stats- og regeringschefer forhandlede topjobbene på plads. Den 72-årige Borell bliver de næste fem år EU’s højkommissær for udenrigsanliggender og overtager således efter italieneren Federica Mogherini. Selvom posten er aftalt af EU’s stats- og regeringsledere, ser det ud til at Borell får en hård omgang i den såkaldte ’grilning’ i Europaparlamentet over tidligere diplomatiske fiaskoer, Catalonien og hans høje alder.

Sverige

Kommissær: Ylva Johansson

Politisk gruppe: S&D

Portefølje: Kommissær for Indenrigsanliggender

Den svenske statsminister Stefan Löfven har udpeget den 55-årige socialdemokratiske politiske veteran Ylva Johansson. Hun erstatter den velkendte nuværende handelskommissær, den velkendte liberale Cecilia Malmström. Johansson er nuværende beskæftigelsesminister i Löfvens regering og er i Sverige bl.a. kendt for at have fundet kærligheden under sin første ministertid i 90’erne, da hun fandt sammen med finansminister Erik Åsbrink. Ylva Johanson er uddannet lærer og tilhører venstrefløjen hos de svenske socialdemokrater. I den nye von der Leyen kommission har svenskeren fået tildelt posten som kommissær for indenrigsanliggender, hvilket bl.a. betyder at Johanson skal tage sig af migrationsspørgsmålet.

Tjekkiet

Kommissær: Vera Jourová

Politisk gruppe: RE

Portefølje: Næstformand for Værdier og Åbenhed

Den nuværende tjekkiske justitskommissær Vera Jourová får fem år til i Berleymont bygningen i Bruxelles. Den 55-årige politiker er uddannet antropolog og er tidligere minister for regional udvikling i Tjekkiet. Jourová er særligt kendt for at have tilbragt 33 dage i fængsel tilbage i 2006, efter hun fejlagtigt blev anklaget for korruption og for at have slettet sin Facebook profil pga. ’hate speech’. Tjekken tilhører den liberale europæiske familie og kan de næste fem år se frem til at beklæde posten som næstformand for kommissionen for værdier og åbenhed.

 

Tyskland

Kommissær: Ursula von der Leyen

Politisk gruppe: EPP

Portefølje: Kommissionsformand

Den tyske kristendemokrat Ursula von der Leyen overtager posten som kommissionsformand efter Jean-Claude Juncker. Den 60-årige tidligere tyske forsvarsminister var ingens fortrukne kandidat, men resultatet af et kompromis i de sene nattetimer. Von der Leyen er mor til syv, udannet læge og den første kvinde nogensinde til at lede EU kommissionen. Den nye kommisionsformand blev kun godkendt af Europarlamentet med et smalt flertal – og hun kan se frem til store udfordringer de næste fem år; eksempelvis med Iran, Klima og Brexit

Ungarn

Kommissær: Laszlo Trocsanyi

Politisk gruppe: EPP (smidt ud)

Portefølje: Kommissær for Naboskab og Udvidelse

Tidligere justitsminister, og nuværende medlem af Europaparlamentet, Laszlo Troscanyi bliver Ungarns kommissær de næste fem år. Den 63-årige ungarske politiker har ydermere været Ungarns ambassadør til både Belgien og Frankrig. Som nær ven af premierminister Victor Orban, og justitsminister fra 2014-2019, kan Trocsanyi dog se frem til et par hårde uger inden, og hvis, han bliver godkendt af Europaparlamentet. Dette skyldes hovedsageligt at ungareren var justitsminister i en tid hvor Ungarn introducerede en lang række ’illiberale’ reformer. Ikke desto mindre ser Trocsanyi ud til at blive EU’s næste kommissær for naboskab og udvidelse.

 

×

Log ind


Glemt adgangskode?

Er du ikke medlem? Opret medlemskab her