Ugens Fremtiden: Er Skipper Skræk Fascistpropaganda?

Published on

 

Serie: Ugens Fremtiden: I denne tid bliver vi konstant mindet om, at verdensordenen er under forandring. Og der sker også meget i denne tid, hvor USA’s indre krise blev afløst af en verdensomspændende pandemi, som igen blev afløst af Ruslands krig i Ukraine. Men egentlig har verdensordenen altid været en dynamisk størrelse. I denne serie dykker vi ned i vores tidsskrift Fremtiden og de udviklinger, det internationale samfund har været igennem i de sidste 75 år. 

 

De amerikanske Tegneserier, som vi ogsaa kender herhjemme fra forskellige Ugeblade, er i deres Fædreland blevet gjort til Genstand for en voldsom Diskussion, idet en katolsk Præst, Walter J. Ong, beskylder dem for at indeholde Fascistpropaganda. Superman, Catman, Black Terror, Yankee Boy, Bogey Man eller hvad de nu hedder, er alle tyrenakkede Helte for Herren, for hvem intet er umuligt. De er store, stærke, tavse Folk, udstyret med uforlignelige Færdigheder. Med andre Ord, de er ikke alene Helte, de er ogsaa Ledere, Førere. Desuden præges adskillige af Serierne af en lummer Form for Sexualitet. Dette ifølge Ong. En Psykiatriker. Dr. Lauretta Bender, er imidlertid af en anden Mening. Hun siger, at Serierne gør Nytte, fordi de giver læserne en Slags mental Hvile. Muligvis har begge disse Autoriteter Ret. Om Seriernes Popularitet kan der ikke herske Tvivl. I Amerika regner man med, at de, muligvis bortset fra en Haandfuld Intellektuelle, læses af bogstavelig talt alle. Da de tillige bliver eksporteret i stor Skala til andre Lande, kan man trygt gaa ud fra, at de er det mest læste Stof i hele Verden. Hvordan mon H. C. Andersen staar sig i Konkurrencen?

Denne artikel udkom i Det Udenrigspolitiske Selskabs tidsskrift Fremtiden, der blev udgivet fra 1945 til 1961. Artiklen indgår i sektionen “Fra de fem Verdensdele”, som er skrevet af Fremtidens redaktion.

 

Categories: Nyheder