Efterårets studierejse: Barcelona og Madrid

Published on

Studierejse til Barcelona og Madrid: Cataloniens løsrivelseskamp
(17. – 23. november)

 

[ngg src=”galleries” ids=”11″ display=”basic_thumbnail”]

 

Da Cataloniens regionalregering gennemførte en folkeafstemning om løsrivelse 1. oktober 2017 – i strid med en ordre fra den spanske forfatningsdomstol – opstod der flere steder voldelige sammenstød mellem demonstranter og politiet, og billederne gik verden rundt. De catalanske separatister brugte sammenstødene som et eksempel på, hvordan den ”autoritære” regering i Madrid undertrykker ”fredelige demokrater” og appellerede til verdenssamfundet om at gribe ind over for den spanske regering. Få uger efter erklærede den catalanske regionalregering Catalonien for en selvstændig republik – og den spanske regering udstedte en arrestordre på den catalanske regerings ledere. Selvstyrepræsident Carles Puigdemont flygtede til Belgien, mens vicepræsident Oriol Junqueras blev fængslet med andre toppolitikere. Retssagen forventes afsluttet i september eller oktober, så vi kommer til Barcelona og Madrid på et højspændt tidspunkt: Men uanset udfaldet af retssagen vil konflikten mellem separatister og regeringen i Madrid fortsætte.

Rejsen begynder i Barcelona, hvor vi møder de politiske partier og organisationerne Asamblea Nacional Catalana og Omnium Cultural, der kæmper for løsrivelse, men også politikere fra partiet Ciudadanos, der er imod løsrivelse og organisationen Tabarnia, der på humoristisk vis vil løsrive Barcelona og Tarragona fra Catalonien, hvis Catalonien bliver selvstændigt.  Korrespondenter fra danske dagblade trækker de store linjer op.  Den unge catalanske forfatter og dokumentarist Joan Planas fortæller om de personlige omkostninger ved at gå fra at være separatist til at ville forblive i Spanien, og erhvervsfolk fortæller om de negative konsekvenser af frihedskampen for den catalanske økonomi. Vi besøger den lille landsby Arenys del Munt, hvor separatismen fødtes med den første symbolske folkeafstemning om løsrivelse, og byen Girona, der er kernelandet for den catalanske nationalbevægelse.

Vi rejser videre med højhastighedstog til Madrid, til møde med to af landets mest anerkendte kommentatorer, Iñaki Gabilondo fra dagbladet El País og den politiske analytiker Pablo Simón. De regerende socialdemokrater fortæller om balancegangen med at søge dialog med separatisterne uden at gå på kompromis med forfatningen. Amnesty International fortæller om de principielle menneskerettighedsspørgsmål i konflikten, og berører også andre principielle problemer omkring ytringsfriheden i Spanien. Rapperen Cesár Strawberry, der er dømt for ”tilskyndelse til terrorisme” fortæller om sine overvejelser om ytringsfrihed og retssystemets behandling af ham.

Spanien ønsker at spille en større rolle i EU efter Brexit og udnytte, at Italien har en EU-skeptisk regering, så spanierne kan få plads ved det fransk-tyske bord. Premierminister Pedro Sánchez har fornyet sit parti og rystet det korrupte og nepotistiske støv af Socialdemokratiet. Og han har pustet nyt liv i traditionel socialdemokratisk værdipolitik som kuren mod de dybe sår efter den økonomiske krise. Nu vil han med dialog og kompromiser løse det catalanske spørgsmål, blandt andet med en plan om at gøre Spanien til en føderal stat med større selvstyre til alle regioner. Det har fået mange politikere til at kræve en gennemskrivning af forfatningen, der blev vedtaget i 1978 efter diktatoren Francos død i 1975. Men samtidig har den catalanske nationalisme provokeret en spansk nationalisme, der nu har fået et politisk udtryk på den ekstreme højrefløj med partiet Vox. Det er et land i konstant opbrud, vi kommer til at besøge, hvor traditionelle katolske værdier støder sammen med progressive bevægelser.

Rejseledere bliver Selskabets direktør Charlotte Flindt Pedersen og journalist Jørgen Laurvig, der siden 1980 har arbejdet et utal af gange i Spanien, hvor han også gik på universitetet i Sevilla. Gennem 21 år dækkede han Spanien for TV Avisen og siden 2015 har han fulgt spansk politik for Orientering på P1.

 

Program

17.11 Søndag                             

Kastrup  11:50         Fly med Norwegian Copenhagen Airport ankomst 14.40 til Barcelona Airport Transfer til hotel EVENIA ROSSELLO

Aften:                       Fælles middag, introduktion ved danske korrespondenter


18.11 Mandag                           

Formiddag:            Regionalregeringen fortæller om sit politiske projekt
                                  Partiet Ciudadanos fortæller, hvorfor det er modstander                

Eftermiddag:          La Pedrera, Gaudís berømte beboelsesejendom.


19.11 Tirsdag                                                             

Formiddag:             Asamblea Nacional Catalana og Omnium Cultural, folkelige organisationer for løsrivelse og
                                  Besøg på La Sagrada Familia, arkitekten Gaudís mesterværk

Eftermiddag:         Forfatter Joan Planas og lokale erhvervsfolk fortæller om problemerne ved at være catalaner imod løsrivelse 


20.11 Onsdag                            

Formiddag:            Arenys de Munt, lille landsby, hvor nationalismen slog igennem 
                                 Dalí-museet i Figueres

Aften:                     Højhastighedstog til Madrid og check in på hotel JC ROOMS PUERTA DEL SOL 


21.11 Torsdag                           

Formiddag:             Politisk kommentator Iñaki Gabilondo, mødelokale på hotellet
                                  Regeringspartiet PSOE

Eftermiddag:          Prado-museet


22.11 Fredag    
                             

Formiddag:             Amnesty International, evt. på hotel
                                  Analytiker Pablo Simón, også gerne på hotel

Eftermiddag:          Reina Sofia med blandt andet Guernika.


23.11 Lørdag                                                              

Hjemrejse med Iberia airways  afrejse 11:50  ankomst Kastrup 14:40

 

Opsummering

 • Formøde med oplæg ved journalist Jørgen Laurvig
 • Fly med Norwegian og  Iberia
 • 3 overnatninger på 4*hotel EVENIA ROSSELLO 4**** i Barcelona med morgenmad
 • Højhastighedstog: Barcelona – Madrid
 • 3 overnatninger 3*** hotel Madrid med morgenmad
 • Transfers mellem lufthavn og hoteller i Barcelona og Madrid
 • Transfer fra hotellet til togstationen i Barcelona
 • Transfer fra Madrid Station til hotel i Madrid
 • 3 overnatninger på HOTEL JC ROOMS PUERTA DEL SOL 3*** inkl. morgenmad
 • 7 hovedmåltider (frokoster eller middage, som det passer i forhold til programmet)
 • Mødelokaler, entre, drikkepenge og tolkning,

 

Pris:  15600 Kr. (pr. person i dobbeltværelse)

Pris:  19840 Kr. (pr. person i enkeltværelse)

 

Tilmelding skal ske skriftligt på nedenstående tilmeldingsblanket. Den skal være os i hænde snarest muligt og senest den  30. august 2019. Samtidig hermed indbetales depositum (ikke refunderbart) kr. 6.000 pr. person til vor konto i Danske Bank, reg. nr. 1551, konto nr. 0006467792, mærket STUDIEREJSE SPANIEN. 

Restbeløbet (ikke refunderbart) forfalder den 1. oktober 2019.

Bemærk at tilmelding er bindende. Der er IKKE inkluderet afbestillings- eller rejseforsikring i prisen.

 

Tilmeld dig her.