Det unge Nigeria

Published on

INTERVIEW: Nigeria har netop valgt en ny præsident – den 70-årige Bola Tinubu fra regeringspartiet APC. Hvordan ser de unge vælgere på deres lands fremtid og den nye præsident? Ida Sparre-Ulrich har talt med Adeyinka Igbinoba fra Lagos og Umar Gremka fra Maiduguri.

Af Ida Sparre-Ulrich

 

Nigeria har fået en ny præsident.

Bola Ahmed Tinubu er 70 år og kommer fra partiet the All Progressives Congress (APC).

Det sidste er der dog ikke noget nyt i: Nigeria har i sin tid som demokrati kun haft to partier på magten, og APC kommer netop fra en periode med otte år som regeringsparti.

I den tid er landets situation forværret.

For det første er der sikkerhedsproblemet: Kriminelle bander menes at stå bag cirka 10.000 drab sidste år, terrorgrupper er i konflikt med militæret i flere områder, og tusindvis af mennesker er flygtet fra landets nordøstregion, hvor Boko Haram er til stede.

For det andet halter økonomien: Nigeria har tidligere tjent godt på oliepenge, men i dag er de globale priser faldet, og landet har desuden tabt sin position som Afrikas største olieproducent.

Meget er altså galt.

Men: Nigeria huser også 188 millioner unge mennesker på under 30 år – 70 procent af befolkningen. De unge står i spidsen for kulturlivet, der i de seneste år er blevet en betydningsfuld faktor for Nigerias renomme i Afrika og verden. Og de driver entreprenørskabet i byer som Lagos og Abuja. Deres foretrukne præsidentkandidat var Peter Obi fra Labour Party, der på overraskende vis udfordrede de to traditionelle magtpartier, men i sidste ende tabte.

Adeyinka Igbinoba

Navn: Adeyinka Igbinoba

Alder: “Under 40”

By: Lagos

Profession: Ejendomsmægler og marketingskonsulent

Adeyinka Igbinoba kommer fra Lagos, som ligger i det sydvestlige Nigeria. Byen har cirka 20 millioner indbyggere, og det er her, vi især finder Nigerias økonomiske centrum, kulturindustri og unge iværksættere.

Der er på den måde ret stor forskel på at leve i Lagos og i en landsby i det nordlige Nigeria. Og netop dette mener Adeyinka Igbinoba er et af landets største udfordringer.

 

 

Selvom Adeyinka Igbinoba bor relativt sikkert i Lagos, mener hun stadig, at den nigerianske regering kunne oppe sig gevaldigt i forhold til samfundet og dets mange borgere.

Her fortæller hun om traffikpropper, og hvorfor det er med til at bremse hele samfundet, når en gennemsnitlig borger bruger over otte timer om dagen på vejene.

 

 

Før valget var mange nigerianere håbefulde. Man troede på, at det denne gang ville blive en ny tid for Nigeria og landets demokratiske proces. Det skyldtes, at der for første gang i landets demokratiske historie var dukket endnu en seriøs kandidat op i valgets slutspurt – nemlig Peter Obi fra Labour Party.

Man var dertil håbefuld overfor, at landets valgkommision INEC havde annonceret et nyt digitalt stemmesystem, der kunne registrere vælgerne via et billede, og derefter uploade deres stemme i INEC’s database. Det endte dog ikke med at blive helt så gnidningsfri en proces, som lovet. Hør Adeyinka Igbinoba fortælle om det her:

 

 

INEC erklærede i sidste ende Bola Tinubu for valgets vinder – noget, som begge oppositionspartier siden har kritiseret, idet man har anfægtet valgresultatet. Hør, hvad Adeyinka Igbinoba mener om den 70-årige kandidat her.

 

Umar Grema

Navn: Umar Grema

Alder: 28 år

By: Maiduguri

Profession: Leder af organisationen Borno Women Development Initiative

Umar Grema bor i byen Maiduguri, som ligger i det nordøstlige Nigeria. Det er her, at terrorgruppen Boko Haram har haft sit primære hovedsæde, og i løbet af årene er flere tusind nigerianere flygtede eller døde som følge af angreb.

Den usikre periode har også haft konsekvenser for præsidentvalget. Umar Grema arbejder for organisationen Borno Women Development Initiative, og han beskriver her, hvordan især mange kvinder er udfordrede i forhold til at rejse til den nærmeste by og registrere sig som vælgere, da de er blevet enlige forsørgere, efter deres mænd er blevet dræbt.

 

 

I forhold til INEC og det nye digitale stemmesystem mener Umar Grema dog, at det er positivt, at der er sat skub på digitaliseringen, også selvom det ikke er gået helt smertefrit i første forsøg:

 

 

I de sidste år har den nigerianske regering generelt arbejdet kraftigt på at skubbe digitaliseringen ud i samfundet. Det gælder også betalingsløsninger og banker. Nigeria indførte således sidste år den digitale valuta, eNaira.

Men det er gået for hurtigt, mener Umar Grema. Dels fordi så få regioner har infrastrukturen – blandt andet banker og internetforbindelse – på plads, dels fordi befolkningen ikke er blevet inddraget i udviklingen. Det fortæller han om her:

 

 

En anden faktor, der spiller kraftigt ind på Bornos manglende infrastruktur, er områdets usikre situation. Ti år med angreb fra diverse ekstreme grupper har således sat sig i samfundet:

 

 

Men hvorfor vælger især unge mennesker fra Borno-regionen overhovedet at blive en del af ekstreme grupper eller terrorbevægelser? Umar Grema mener, at en del af forklaringen er den høje arbejdsløshed i området.

 

 

Folk er således flygtede fra det nordøstlige Nigeria, bygninger ødelagt, og der venter nu et arbejde med at samle området igen. Hør Umar Gremas tanker om fremtiden her:

 

Categories: Nyheder