Klummer – DUS

U35 – Besøg: Udenrigsministeriets menneskerettighedsarbejde

I december fylder FN’s Verdenserklæring om menneskerettigheder 75 år, og i den anledning besøger U35 Udenrigsministeriet til en snak om menneskerettighedsarbejde. Vi taler med Jane Werngreen Rosales, der er teamleder i kontoret for folkeret og menneskeret. I årtier har Danmark arbejdet hårdt for, at vi både nationalt og internationalt værner om de universelle menneskerettigheder og en stærk retsorden. Samtidig siger flere, at menneskerettighederne er under pres i en tid, hvor Read more…

Fra kulde til konflikt: Grønland og Arktis som geopolitisk hotspot

Det Udenrigspolitiske Selskab Aarhus og Århundredets Festival inviterer til en aften, hvor vi vil udforske den stigende kompleksitet og interesse omkring Arktis og Grønland. Disse er gået fra at være lavspændingsområder til at være centrum for international opmærksomhed, hvor flere aktører, herunder Rusland, USA, Kina og Danmark, spiller en stor rolle. Men hvorfor? Vi begynder aftenen med at dykke ned i Arktis, diskutere de forskellige aktørers interesser og forstå, hvilke Read more…

Danmarks EU-formandskab

Danmark står overfor et EU-formandskab i 2025. Et formandskab i en tumult tid for EU, med krig i Europa, en mere end mulig EU-udvidelse og ændrende dynamikker blandt EU-medlemslandene. Hvordan forbereder man sig til sådan en rolle? Hvilke tendenser skal man være opmærksom på inden? Hvordan kan man komme ind og arbejde med EU i sådan en tid? Kom med indenfor i Udenrigsministeriet og få insider-perspektivet på Danmarks fremtidige rolle i EU-formandskabet Read more…

EU og Kina: Et ligeværdigt forhold?

Kina har udviklet sig til at være EU’s primære handelspartner, og kinesiske virksomheder har i de seneste år opkøbt central europæisk infrastruktur. Samtidig er EU afhængig af import fra Kina og Taiwan af sjældne jordartsmetaller og mikrochips. EU har reageret på disse udfordringer ved at tale om “strategisk autonomi.” Dette koncept fremhæver behovet for uafhængighed og selvbestemmelse, især når det kommer til aspekter af økonomisk og sikkerhedspolitisk betydning. Kan EU Read more…

U35: Fredsforhandling i en verden af konflikt

Ved konflikt og kriges begyndelse kan ord som våbenhvile og fredsforhandling virke naive og svære at forestille sig. I en verden præget af konflikt og krig kan ordene ikke desto mindre synes vigtigere end før. Vær med når DUS35 får besøg af Frederikke Bruhn Jacobsen, fuldmægtig i Udenrigsministeriet, uddannetsprogofficer og tidligeresærlig assistent under FN’s fredsbevarende mission til Yemen. Frederikke vil fortælle personlige anekdoter fra sin tid i Yemen, gøre os klogere på hvad der skal til Read more…

Kampen om Taiwan – Kina versus USA og Europas strategi

Imens krige og konflikter raser i Ukraine og i Mellemøsten, er der faretruende signaler i Taiwan-strædet. Kina holder jævnlige militærøvelser for at simulere angreb på Taiwan, USA har afgivet militære forpligtelser til Taiwan i tilfælde af en kinesisk invasion, og Taiwan ser mod et præsidentvalg i januar 2024, hvor Kina har sat alt ind for at bringe det mest Kina-venlige parti til magten. Hvis ikke den politiske vej til indlemmelsen Read more…

Hvad er fremtiden for europæisk sikkerhed?

I de seneste år har EU oplevet drastiske forandringer i sin sikkerheds- og udenrigspolitiske virkelighed. Rusland har med krigen i Ukraine udfordret den europæiske sikkerhedsorden. Klimakatastrofer, krig og skrøbelige stater lægger pres på EU’s ydre grænser, og der er en øget bevidsthed om, at Europa skal tage større ansvar for egen sikkerhed. Derved synes en nærmest ‘perfekt storm’ at have ramt EU i forhold til en stærkere udenrigs- og sikkerhedspolitik, Read more…

Verdenssituationen over middagsbordet

Kunne du tænke dig at være fluen på væggen, når en række eksperter over middagsbordet diskuterer verdenssituationen og fremtidens verden? I foråret blev verdens stormagter diskuteret – i november sættes fokus på det globale syd, mere specifikt Afrika og Sydamerika samt deres relationer til USA og Kina.  Det Udenrigspolitiske Selskab Aarhus gentager succesen fra sidste semester og inviterer til en spændende aften modereret af Steffen Gram, hvor nogle af tidens Read more…

Japan and EU in Times of Changing Geoeconomics

We hereby have the pleasure of inviting you to attend the fourth lecture in our series on Japan in the current world order taking place in the Spring and Fall of 2023 in cooperation with Copenhagen Business School and Sasakawa Peace Foundation. This lecture features Professor Patrik Ström, Director of the European Institute of Japanese Studies (EJIS) and Center for Asian Studies (CAS) at Stockholm School of Economics. He will focus on Japan-EU relations in Read more…

Reception for Udenrigs: Asiens strategiske udvikling

Kom med, når vi fejrer efterårets nummer af Udenrigs, der i denne omgang handler om den strategiske udvikling i Asien. Ida Sparre-Ulrich vil tale med Andreas Bøje Forsby og Raymond Yamamoto om forholdet mellem Kina og USA samt Japans rolle som sikkerhedspolitisk aktør. Verden har efterhånden i mange år siddet på tribunerne til den stigende stormagtsrivalisering mellem Kina og USA.  Anklager om for eksempel de kinesiske spionballoner eller en amerikansk Read more…

Kun for medlemmer