Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

The Big Picture: Autokrati vs. demokrati

8. marts 2021 kl. 17.00 - 18.00 CET

Under Xi Jinping har Kina styrket sit autoritære system. Dette udgør en stadig stigende udfordring for demokratiske samfund, også Danmark. Kina er ikke længere kun en trussel mod sine egne borgeres menneskerettigheder, men også mod demokratiske frihedsrettigheder i et globalt perspektiv.

Imens resten af verden har kæmpet med coronavirus, brugte Kina den forgangne sommer til at slukke endegyldigt for Hong Kongs frihedsrettigheder. Ligeledes øges undertrykkelsen af uighurere i den nordvestlige kinesiske provins Xinjiang. Derudover har Kina brugt håndteringen af pandemien til at udvide sin sofistikerede dataovervågning af almindelige borgere i Kina.

Det kinesiske styre bruger nu sin magt til at tryne kritiske stemmer både indenfor og udenfor landets grænser. Det ses i Sverige, hvor en svensk statsborger blev fængslet for at sælge forbudte bøger i Kina. I forhold til Australien har Kina indført straftold på vin og kul som straf for, at Australien har udbedt sig en forklaring på coronavirussens opståen i Wuhan. I Danmark har vi ligeledes mærket Kinas pres efter Dalai Lamas besøg.

Hvordan kommer verden til at se ud, hvis Kina fortsætter med at øge sin magt? Vil den kinesiske samfundsmodels særlige brug af teknologisk overvågning vinde frem? Og er modsvaret en alliance af demokratier?

Jonas Parello-Plesner er direktør i Alliance of Democracies Foundation, som er stiftet af Anders Fogh Rasmussen. Jonas Parello-Plesner har en baggrund som dansk diplomat og har været tilknyttet forskellige tænketanke i Washington og Europa. Som dansk diplomat var han forhandler på det strategiske partnerskab med Kina i 2008 og har fulgt Kinas udvikling over lang tid. I Washington var han afdelingschef ved Den Danske Ambassade fra 2013 til 2017 og derpå ved tænketanken Hudson Institute, hvorfra han har fulgt den amerikanske Kinapolitik på tæt hold. 
Jonas Parello-Plesner har skrevet for Financial Times, Newsweek og Wall Street Journal, hvor han for nylig har foreslået etableringen af en økonomisk artikel 5 som et demokratiernes modsvar på økonomisk pression fra Kina. Han har også skrevet fast for Berlingske særligt om Kina og USA og opfordret til at droppe pandaromantikken i dansk politik.

Arrangementet er en del af serien ‘The Big Picture’, hvor Det Udenrigspolitiske Selskab inviterer en række prominente personligheder til at dele deres syn på verden i dag. Hvordan mener de, at deres område påvirker det store globale billede? Efter foredraget vil der være mulighed for at stille spørgsmål.

 

Vores webinarer er gratis for medlemmer. Et tilmeldingslink er sendt ud til alle medlemmer.
For at blive medlem, klik her.

 

Detaljer

Dato:
8. marts 2021
Tidspunkt:
17.00 - 18.00 CET
Begivenhed Kategori:

Arrangør

Det Udenrigspolitiske Selskab
E-mail
udenrigs@udenrigs.dk