Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Kampen om Taiwan – Kina versus USA og Europas strategi

30. november 2023 kl. 16.00 - 17.30 CET

Imens krige og konflikter raser i Ukraine og i Mellemøsten, er der faretruende signaler i Taiwan-strædet. Kina holder jævnlige militærøvelser for at simulere angreb på Taiwan, USA har afgivet militære forpligtelser til Taiwan i tilfælde af en kinesisk invasion, og Taiwan ser mod et præsidentvalg i januar 2024, hvor Kina har sat alt ind for at bringe det mest Kina-venlige parti til magten. Hvis ikke den politiske vej til indlemmelsen af Taiwan lykkes for Kina, er det muligt at en militær invasion vil blive anset som den bedste og eneste mulighed.

I sin nye bog Kampen om Taiwan beskriver Jonas Parello-Plesner, hvorfor øgede spændinger i Taiwan-strædet kan få globale konsekvenser, der også vil kunne mærkes i Danmark. Økonomisk, på grund af Taiwans unikke rolle i produktionen af 90 procent af verdens avancerede mikrochips, som bruges i vores elektroniske hverdag i alt fra iPhones til biler.

Militært, fordi et sammenstød ikke kun vil involvere Kina og Taiwan, men også udspille sig som en kamp om supermagtsstatus mellem Kina og USA.

Værdimæssigt, fordi Taiwan er et velfungerende demokrati, mens Kina er et autoritært regime. Hvis Kina undertvinger Taiwans borgere, vil vi unægteligt leve i en mindre fri verden.

Så hvordan skal vi forholde os til muligheden for, at Asien bliver verdens næste brændpunkt? Og hvordan placerer EU og Danmark sig i den globale kamp om Taiwan?

Det vil vi forsøge at besvare i denne paneldebat, hvor bogaktuelle Jonas Parello-Plesner får selskab af Asien-ekspert, Kjeld Erik Brødsgaard og udlandsredaktør, Anna Libak.

Celine la Cour modererer debatten. Celine er policy Advisor hos Rasmussen Global og U35 bestyrelsesmedlem.

Arrangementet er organiseret af Det Udenrigspolitiske Selskab U35, men er åbent for hele selskabet. Det er muligt at købe bogen Kampen om Taiwan til arrangementet.

Der er desværre lukket for tilmeldinger til dette arrangement. Skriv dig på venteliste ved at sende en mail til udenrigs@udenrigs.dk og oplys fuldt navn og kontaktinformation.

Detaljer

Dato:
30. november 2023
Tidspunkt:
16.00 - 17.30 CET
Begivenhed Kategorier:
, , , , , , ,

Sted

Asia House
Indiakaj 16
København Ø, 2100
+ Google Maps