Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Oprøret i Senegal

6. april 2021 kl. 17.00 - 18.30 CEST

 

“La révolution que nous voulons en Afrique peut commencer par le Sénégal” – Ousmane Sonko
(“Revolutionen, som vi ønsker i Afrika, kan indledes af Senegal”)

 

Sådan udtaler Ousmane Sonko, oppositionsleder i Senegal for partiet Pastef-les-Patriotes. Han er dertil manden bag de nye landsdækkende uroligheder, der vurderes til at være de største i over 10 år.

Den 8. marts blev Ousmane Sonko løsladt efter at have været fængslet i fem dage på baggrund af en anklage om voldtægt  en anklage, som Ousmane Sonko og hans tilhørere mener er fabrikeret og politisk motiveret. Anklagen kom nemlig fra den senegalesiske regering med præsident Macky Sall i spidsen. 

De voldsomme demonstrationer har indtil videre ført til, at domhuse, offentlige bygninger og franske butikker og benzinstationer er blevet plyndret og brændt ned. 

Frustrationen fra demonstranterne skyldes dog mere end anklagen imod Ousmane Sonko. Demonstranterne udtrykker stor utilfredshed på flere områder såsom politiundertrykkelse, korruption, fattigdom og ulighed i Senegal, der ellers er kendt i Europa for at være et af de mere stabile områder i Vestafrika. Særligt kræver demonstranterne med Ousmane Sonko i spidsen, at der sættes en ny antifransk politisk og økonomisk kurs i landet.

 
 
U35 inviterer alle medlemmer af Selskabet til at blive klogere på konflikten og regionen i et arrangement, der også byder på et historisk perspektiv. 

 

Vi har inviteret Aziz Fall, der er rådgiver i i den senegalesiske energistyrelse Senelec og tidligere medarbejder ved Instituttet for Menneskerettigheder i Danmark, til at tale om konflikten. Anne Majken Hessner Thiam har været folketingsmedlem for Socialdemokratiet og har boet i Senegal i 38 år, hvor hun var gift med Senegals tidligere premiereminister Habib Thiam. Malik Aziz er gymnasieelev på Rysensteen Gymnasium i København og er en del af Organizer of University Relations og Nordic Study Abroad Community. 

Rasmus Fonnesbæk Andersen er moderator til mødetRasmus har en ph.d. i Statskundskab og er projektleder i konsulenthuset Dalberg, for hvem han har arbejdet tre år i Senegal. Han har blandt andet været med til at udarbejde anden fase af Senegals nationale udviklingsstrategi samt Senegals seneste strategi for industrialisering. Han er tidligere medlem af Det Udenrigspolitiske Selskabs U35-bestyrelse. 

 

Vores webinarer er gratis for medlemmer. Et tilmeldingslink er sendt ud til alle medlemmer.
For at blive medlem, klik her.

Detaljer

Dato:
6. april 2021
Tidspunkt:
17.00 - 18.30 CEST