Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

DUS Aarhus: Belarus ved en skillevej – Styret, civilsamfundet og Wagner

24. oktober 2023 kl. 19.00 - 20.30 CEST

Det er tre år siden, at det belarussiske folk gik på gaden i protest over anklager om valgsvindel ved det seneste præsidentvalg i Belarus, hvor Aleksandr Lukasjenko bibeholdt magten. De fredelige demonstrationer blev mødt af kampklædt politi, og mange modstandere af regimet lever nu i eksil. Efter den russiske invasion af Ukraine, har styret i Belarus indgået en række militære aftaler med Rusland, herunder en aftale om opstilling af russiske atomvåben og udstationering af lejesoldater fra Wagner-gruppen i Belarus. Det er udviklinger, som vækker stor bekymring i Vesten og hos den belarussiske opposition. 

Belarus står ved en skillevej, hvor den belarussiske opposition trækker i retning af de vestlige demokratier, og styret trækker mod Rusland. Hvor er Belarus på vej hen?

Den 24. oktober sætter Det Udenrigspolitiske Selskab Aarhus fokus på den aktuelle situation i Belarus med tre hovedemner: Det politiske styre, civilsamfundet og de militære udviklinger. Mere konkret vil der være fokus på Lukasjenkos (af)magt og forhold til Putin, civilsamfundets kamp og handlemuligheder i og uden for Belarus, det militære samarbejde med Rusland samt betydningen af Wagner-gruppens tilstedeværelse i landet efter Prigozhins død.

Vi er stolte af at kunne præsentere tre skarpe oplægsholdere til aftenens arrangement:

Helga Volha Somava er forkvinde for Talaka – Venner af Belarus i Danmark. Helga har indgående viden og erfaring med den demokratiske kamp i Belarus, som repræsentant for det belarussiske civilsamfund i Danmark. 

Claus Mathiesen er lektor ved Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché på de danske ambassader i Ukraine og Polen. Han har i over 40 år undervist i Forsvaret og er bl.a. ekspert i russiske og belarussiske militære relationer.

Frederik Tillitz er en prisvindende journalist, fotograf og forfatter, der de seneste år har fordybet sig i verdens konflikter og haft fokus på Østeuropa. I 2022 udgav han bogen “Russerne kommer” med reportager fra bl.a. Rusland, Belarus og Ukraine.

Efter oplæggene vil der være mulighed for spørgsmål fra publikum.

Der er desværre lukket for tilmeldinger til dette arrangement. Skriv dig på venteliste ved at sende en mail til aarhus@udenrigs.dk og oplys fuldt navn og kontaktinformation.

Detaljer

Dato:
24. oktober 2023
Tidspunkt:
19.00 - 20.30 CEST
Begivenhed Kategorier:
,

Sted

Dokk1, Lille Sal
Hack Kampmanns Plads 2
Aarhus C, 8000
+ Google Maps