Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

 • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Det geopolitiske stormagtsspil i Arktis

28. november 2018 kl. 12.00 - 15.00 CET

Arktis-seminar ved Studenternes Hus. Mogens Zieler Stuen. Fredrik Nielsens Vej 4. 8000 Aarhus C. 28. november kl 13.00

Tilmelding i bunden af siden. 

2018 er året, som markerer tiårsjubilæet for Ilulissat-erklæringen. En erklæring, der indeholder et løfte om, at de fem arktiske kyststater Rusland, USA, Canada, Norge og Kongeriget Danmark lover at løse konflikter og uenigheder i det arktiske område med fredelige og diplomatiske midler.

Men meget er sket på de 10 år. Arktis har fået en stadig større rolle og bevågenhed i international politik. Klimaforandringer ændrer landskabet og åbner for nye økonomiske muligheder i forhold til udvinding af olie, gas og mineraler, samt nye søveje og handelsruter gennem Arktis.

Det politiske lederskab har ændret sig markant med Trump i USA, mens Europa befinder sig i en alvorlig konflikt med Rusland over Krim og det østlige Ukraine. Samtidig har Rusland øget oprustningen af sin arktiske flåde. Kina har udviklet sig til en magt med globale ambitioner på de 10 år, og har vist interesse for investeringer i den grønlandske infrastruktur. Endvidere har Kina udgivet et white paper omhandlende landets arktiske politik, som bl.a. indeholder ønsket om en ‘Polar Silk Road’, der skal forbinde Europa og Kina bedre. Alt i mens skal småstater som Danmark/Grønland og Norge operere i dette geopolitiske stormagtsspil.

Seminaret ønsker at belyse og debattere  arbejdet med selve Ilulissat-erklæringen, grundtanken bag og dens betydning i dag. Hvilken betydning har erklæringen i dag, hvor Arktisk Råd i stigende grad betragtes som den vigtigste internationale organisation i regionen?

Til det, har vi inviteret:

Peter Taksøe-Jensen. Nuværende ambassadør i Indien samt Bhutan, Maldiverne og Sri Lanka og forhenværende ambassadør i USA. Peter Taksøe-Jensen var topembedsmand under udarbejdelsen af Ilulissat-erklæringen. Han stod ligeledes i spidsen for udredningen om den nye danske udenrigs- og sikkerhedspolitik fra 2016, den såkaldte Taksøe-Rapport.

H.E. Aud Kolberg. Norsk ambassadør til Danmark. Tidligere assisterende departementschef i det norske udenrigsministerium og ministerråd ved ambassaderne i Washington og New Delhi, m.m.

Mette Skak. Lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet. Ekspert og forsker inden for russisk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Ulrik Pram Gad. Lektor ved Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet. Ekspert i arktisk politik og Rigsfællesskabet. Forfatter til bogen ´The Politics of Sustainability in the Arctic´ fra 2018.

Jon Rahbek-Clemmensen. Lektor ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet. Forsker bl.a. i stormagtsdiplomati og dansk udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik med særligt fokus på Arktis. Er medforfatter på rapporten ’Learning from the Ilulissat Initiative’ fra 2018.  

Marc Jacobsen. Moderator på arrangementet. Ph.d.-studerende i arktisk international politik ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

Seminarprogram:

Kl. 13.00-13.15: Dørene åbnes

Kl. 13.15-13.20: Kasper Westberg Holm fra Det Udenrigspolitiske Selskab Aarhus’ bestyrelse, åbner seminaret

Kl. 13.20-13.25: Moderator Marc Jacobsen giver et meget kort oprids af seminarets struktur.

 • 13.25-13.45: Ambassadør Peter Taksøe-Jensen om tilblivelsen af Ilulissat-erklæringen, den diplomatiske proces og udfordringer i forhold til den nuværende geopolitiske situation.

Kl. 13:45-13:55: Q&A.

 • 13.55-14.25: H.E. Aud Kolberg, norsk ambassadør til Danmark, om det norske perspektiv på Ilulissat-erklæringen og dens betydning i dag.
 • 14:25 -14:35: Q&A

Kl. 14.35-14.50: Kaffepause

Kl. 14.50-15.45: Panel-oplæg og diskussion. Hver paneldeltager får 10 minutter til at reagere på keynotes og komme med eget syn på den sikkerhedspolitiske situation i Arktis set hhv. fra Rigsfællesskabet, Rusland og den bredere internationale politiske scene. Efterfølgende diskussion og debat, samt spørgsmål fra publikum

 • Deltagere i paneldebatten er:
  • Lektor Ulrik Pram Gad ved Aalborg Universitet, Institut for Kultur og Globale Studier.
   Fokus på Kina, Arktis og Grønlands suverænitet.
  • Lektor Mette Skak ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Fokus på Rusland og Arktis.
  • Lektor Jon Rahbek-Clemmensen ved Institut for Strategi, Forsvarsakademiet. Fokus på USA og Arktis samt Danmarks forsvarspolitiske og diplomatiske interesser i området.
 • 15.45: Marc Jacobsen afslutter debatten og foretager en kort afrunding.

Arrangementet er gratis. Alle er velkommen! 


  
   
  
This Form has no fields.

 

Detaljer

Dato:
28. november 2018
Tidspunkt:
12.00 - 15.00 CET
Begivenhed Kategori:

Sted

Mogens Zieler Stuen
Fredrik Nielsens Vej 4
Aarhus, 8000 Danmark
+ Google Maps