Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

COP27: Emissioner vs. kompensationer + ekstraordinær generalforsamling

8. december 2022 kl. 17.00 - 18.10 CET

Ekstremt vejr som storme, hedebølger og oversvømmelser forekommer mere og mere hyppigt på Jorden. I 2022 alene har vi set hedebølger og tørke i Europa samt voldsomme oversvømmelser i Pakistan.

På trods af at truslen har været kendt i årtier, ser vi dog fortsat rekordudledninger af CO2 ud i atmosfæren. Og gabet mellem det, vi burde gøre, og det, vi rent faktisk gør, bliver større år for år.

FN’s klimatopmøde COP27 i Egypten er nu forbi, og den mundede ud i en aftale, som fra mange sider får kritik for slet ikke at være ambitiøs nok.

Aftaleteksten indeholder for eksempel ingen henvisning til ud- eller nedfasning af fossile brændsler som gas og olie. Uden en gevaldig indsats på netop dette område ser målet om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader ud til at være umuligt at nå.

Der er dog sket ét gennembrud til dette års COP27: aftalen om oprettelse af en klimakatastrofefond. Fonden skal kompensere særligt sårbare lande for tab og skade, som det ekstreme vejr og klimaforandringerne forårsager.

Det er dog ikke besluttet, hvor pengene til fonden skal komme fra. Ifølge aftalen skal der findes nye midler, så det ikke bliver en omrokering af eksisterende midler. Men de rigeste lande har ikke den bedste historik med at levere på deres løfter, og der er ikke kommet noget konkret på bordet til at gøre det bedre.

Til at gøre os meget klogere på alt dette har vi inviteret John Nordbo, Senior Advocacy Advisor on Climate for Care.

Efter mødet afholder vi ekstraordinær generalforsamling:

Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling

Som mange af jer medlemmer ved, har vi sat gang i en process, der skal være med til at sikre Selskabets langsigtede økonomiske overlevelse.

Vi har taget initiativ til at kvalificere os til at blive en organisation, der er skattemæssigt berettiget til at modtage fradragsberettigede gaver. I den forbindelse opfordrede vi i efteråret alle medlemmer til at donere 200 kroner til Selskabets virke.

Den opfordring var der rigtig mange af jer, der fulgte, og det er vi utroligt glade for og stolte over.

Takket være jeres støtte og opbakning har vi dermed nået vores indsamlingsmål for i år! 

Vi er nu et skridt nærmere godkendelse som skattefradragsberettiget organisation – en status, som blandt andet giver os mulighed for at blive fritaget for at betale moms, hvilket i dag er en stor del af vores udgifter.

For at vi kan komme helt i mål, kræver det en mindre ændring i foreningens vedtægter. Skattestyrelsen kræver nemlig, at det fremgår af vedtægterne, at “overskuddet ved opløsning skal gå til en anden forening, fond, stiftelse, institution m.v. eller religiøst samfund, som er hjemmehørende her i landet eller i et andet EU/EØS-land og har et almenvelgørende eller på anden måde almennyttigt formål.”

Derfor indkaldes der til ekstraordinær generalforsamling med et enkelt punkt på dagsordenen: Vi foreslår følgende tilføjelse til vedtægternes §13:

“I tilfælde af selskabets opløsning skal selskabets egenkapital efter bestyrelsens nærmere bestemmelse tilfalde en forening eller et fond, som er hjemmehørende her i landet eller i et andet EU/EØS-land, som virker inden for Selskabets interesseområde, og som har et almenvelgørende eller på anden måde almennyttigt formål.”

Den ekstraordinære generalforsamling finder sted umiddelbart efter arrangementet om COP27. Mødet forventes at tage fem minutter.

Detaljer

Dato:
8. december 2022
Tidspunkt:
17.00 - 18.10 CET
Begivenhed Kategorier:
,

Arrangør

Det Udenrigspolitiske Selskab
E-mail
udenrigs@udenrigs.dk

Sted

Frihedsmuseet
Esplanaden 13
København K, 1263 Danmark
+ Google Maps