Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Belarus: Kan vi gøre mere?

11. november 2021 kl. 17.00 - 19.00 CET

Lokalet for begivenheden er på Det Juridiske Fakultet.

 

“Den krig, som diktator Aleksandr Lukasjenko fører mod sit eget folk, er lige så infam, som den er absurd i dagens Europa. Det er en lettelse at se og vide, at Litauen og Polen står fast på deres uforbeholdne solidaritet og er klare i deres fordømmelse af Lukasjenkos regime. Men hvad med os?”

Sådan lød det fra forfatter Niels Barfoed under vores arrangement om Belarus på Louisiana i sommer. Siden er situationen i landet forværret: Migranter sendes dagligt over grænsen til Polen og Litauen, befolkningen i Belarus lever i en hverdag af undertrykkelse og usikkerhed, og det er usikkert, hvorvidt vi om få år overhovedet kan tale om et suverænt Belarus, idet Lukasjenko rykker tættere på Rusland.

Alt er dog ikke tabt. I det sidste år har den belarussiske befolkning omdannet myndighedernes vold til civil råstyrke.

Det har vi set i mindre skala: Nabolag, der organiserer sig solidarisk. Folk, der hopper ind i de sortklædte tæskehold på gaden for at forsvare deres medborgere.

Vi ser det også i stor skala: Hjælpeprogrammer i nabolandene, der tager imod de belarussere, der må flygte. Fonde, der støtter de mennesker, der har mistet deres arbejde i oprøret.

Alt dette bør vi støtte i EU. Og vi bør finde en strategi til at gå imod Luaksjenko.

Spørgsmålet er hvordan. Vi kommer tættere på svaret, når de to ledende Belarus-eksperter, Artyom Shraibman og Dirk Schuebel, diskuterer i et arrangement den 11. november. Vi viser også et uddrag af filmen “Courage”. I filmen kommer vi helt tæt på folkebevægelsen og deres kamp for et demokratisk Belarus.

 

Trailer til filmen Courage

 

Artyom Schraibman er politisk analytiker og skribent på Carnegie Moscow. Han er tidligere redaktør på det uafhængige belarussiske medie TUT.by og har fulgt situationen i Belarus tæt i det sidste år.

Dirk Steffen Schuebel er EU-ambassadør i Belarus. Tidligere har han været leder af Den Europæiske Unions delegation til Moldova.

Den Ny Demokratifond og Københavns Universitet, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier er medarrangører af arrangementet.

[captainform id=”1333235″]

 

Detaljer

Dato:
11. november 2021
Tidspunkt:
17.00 - 19.00 CET
Begivenhed Kategori:

Sted

Københavns Universitet, Søndre Campus
Emil Holms Kanal 6, Auditorium 4a.0.69
København S, 2300 Danmark
+ Google Maps