Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Høring om Belarus: Europas udfordring

11. august 2021 kl. 17.00 - 20.00 CEST

”Er det muligt at tale om et frit Europa, når et europæisk land overhovedet ikke er frit?”
– Svetlana Tsikhanouskaya

 

Da den belarussiske leder Aleksandr Lukasjenko beordrede sine styrker til at kapre et Ryanair-fly og tvinge det til at lande i Minsk i maj, vakte det vrede i de europæiske hovedstæder. Angreb mod den fredelige lufttrafik ville indtil for nylig være utænkelig i den geopolitiske magtkamp i Europa. Hvad bliver det næste?

Flykapringen samt en accelereret undertrykkelse af den belarussiske befolkning viser udviklingen i Belarus i det sidste år, efter at præsidentkandidat Sviatlana Tsikhanouskaya med stor sandsynlighed vandt valget i august 2020, men blev tvunget til at forlade landet, da Lukasjenko erklærede sig som vinder.

Imens har befolkningen valgt at kæmpe for deres demokratiske ret. Med rød-hvide farver og fredelige midler har belarusserne protesteret i mere end 300 dage. Lukasjenko har på sin side erklæret krig mod befolkningen. Der bliver slået brutalt ned på demonstranter, og der er mere end 500 politiske fanger i Belarus. Mange har været udsat for tortur, og adskillige er forsvundet eller dræbt.

Alt dette udgør også en anledning for os – den europæiske offentlighed – til at reflektere over vores holdning til Belarus og til det faktum, at der er opstået et diktatur i den demokratiske del af verden.

Derfor indkalder Det Udenrigspolitiske Selskab og Den Ny Demokratifond nu til en høring om Belarus den 11. august. Høringen foregår på Louisiana, som ved tidligere vigtige lejligheder har lagt hus til høringer i forbindelse med menneskeretlige spørgsmål, blandt andet Salman Rushdie-sagen.

 

PROGRAM

Velkomst ved Charlotte Flindt Pedersen, direktør for Det Udenrigspolitiske Selskab, og Camilla Mordhorst, direktør for Dansk Kulturinstitut og repræsentant for Den Ny Demokratifond.

Forfatter og Nobelprismodtager Svetlana Alekseevich, videointerview med journalist Thomas Ubbesen.

Videooplæg med udenrigsminister Jeppe Kofod om Danmarks politiske handlemuligheder i forhold til Belarus.

Forfatter og dr. phil. Niels Barfoed: A wakeup call til Europa og DK.

HØRINGEN:

Oprørets pris – status på hverdagen i Belarus.
Deltagere: Anatol Kotau, leder af International Relations Department of the Belarusian Sports Solidarity Foundation, Hanna Dapshevichute (generalsekretær i Belarusian National Youth Council RADA), Andrey Kazankov (Ruslandkorrespondent fra Weekendavisen), Jonathan Schacht Nielsen og Thomas Ubbesen (journalist).

Baggrund om Belarus: Kulturen, sproget, historien.
Deltagere: Claus Mathiesen (lektor på Forsvarsakademiet) og Lizaveta Dubinka-Hushcha (PhD, Chairwoman for Danish-Belarusian Culture Society Beladania) og Flemming Rose (journalist, tidligere Ruslands korrespondent).

***30 minutters pause***

Mille Rode: Om Belarus Pen. Praktisk om tilmelding til ‘Solidaritet med Belarus’.

Hvad kan der gøres? Den overordnede politiske situation.
Deltagere: Ljudmilla Petina (Womens Initiative For Democracy og medlem af det belarussiske koordinationsråd) og Thomas Ubbesen (journalist).

Moderator: Steen Nørskov.

Indgang: Høringen er gratis, men det kræver køb af indgangsbillet til Louisiana for at deltage i arrangementet.

Før høringen: Der er adgang til Koncertsalen via Vinterhaven og Louisiana Café fra kl. 16.45. Der skal inden adgang til Koncertsalen vises coronpas. Det er ikke tilladt at medbringe mad og drikke i salen.
 
Efter høringen: Det er muligt at købe mad og drikke i enten Louisiana Café eller ved Foodtruck i parken.

Vi glæder os meget til at se dig til høringen! Bemærk venligst, at vi på grund af rejserestriktioner i forhold til corona stadig arbejder med programmet. Ændringer i programmet vil løbende blive opdateret på vores hjemmeside.

[captainform id=”1330136″]

Detaljer

Dato:
11. august 2021
Tidspunkt:
17.00 - 20.00 CEST
Begivenhed Kategori:
Begivenhed Tags:

Arrangør

Det Udenrigspolitiske Selskab
Email
udenrigs@udenrigs.dk

Sted

Louisiana Museum of Modern Art
Gammel Strandvej 13
Humlebæk, 3050 Danmark
+ Google Maps