Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Nye tider i Bangladesh?

21. august kl. 17.00 - 18.00 CEST

I Bangladesh lykkedes den unge generation Z i sidste uge med det, som mange studenteroprør har forsøgt at gøre før dem. Efter en måned med protester, der startede som modstand mod landets arbejdslovgivning, men udviklede sig til decideret modstand imod regeringen, er den mangeårige diktator Sheikh Hasina nu gået af og flygtet ud af landet. 

I stedet har militæret indsat en overgangsregering, der er ledet af den tidligere modtager af Nobels Fredspris Muhammad Yunus.

I dette webinar kigger vi på oprøret i Bangladesh og undersøger, hvilke omstændigheder der gjorde, at det lykkedes lige præcis her, når det så ofte er mislykkedes andre steder.

Vi tager også hul på den næste tid: Hvilke andre steder kan vi kigge hen, hvor en overgang fra diktatur til demokrati er lykkedes, og hvad skal der være til stede for at det bliver en succes? 

Tim Whyte, der er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, i samtale med Ida Sparre-Ulrich.

Kontekst

Lederen af den nye overgangsregering, Muhammad Yunus, er særligt populær blandt befolkningen i Bangladesh på grund af sit engagement indenfor bekæmpelse af fattigdom. Hans bank Grameen Bank står blandt andet bag konceptet mikrokreditter, som udstedes til fattige mennesker, især kvinder, der ikke kan låne i konventionelle banker.

I 1976 besøgte Yunus som en del af et feltarbejde på studiet en række landsbyer i Chittagong, der var ramt af hungersnød. Yunus lånte 42 mennesker i landsbyen 27 dollars. Hver person i byen endte med at betale Yunus tilbage, og han fandt ud af, at små lån eller mikrokreditter til fattige landsbyboere kan gøre en enorm forskel i forhold til at komme videre efter en krise.

Nu skal Yunus igen træde til for at hjælpe med at overvinde en krise. For selvom Sheik Hasina er væltet, er der stadig en lang vej til stabilitet i Bangladesh, og de problemer, der udløste demonstrationerne, er endnu uløste. Tidligere erfaringer fra blandt andet Egypten viser, at kampen for at skabe et nyt demokratisk samfund ofte fortsætter længe efter, at  en diktat er fjernet fra magten.

 

Bemærk: Tilmelding er obligatorisk via link nedenfor:

LINK TIL ONLINE TILMELDING

Detaljer

Dato:
21. august
Tidspunkt:
17.00 - 18.00 CEST
Begivenhed Kategorier:
, , ,

Arrangør

Det Udenrigspolitiske Selskab
E-mail
udenrigs@udenrigs.dk