- Denne begivenhed er allerede afholdt.
Krigsudredningen: Hvad har vi lært?
15. maj 2019 kl. 15.00 - 17.00 CEST
Efter den mest politiske polemik har lagt sig, inviterer Det Udenrigspolitiske Selskab og Det Krigsvidenskabelige Selskab til møde om krigsudredningen ‘Hvorfor gik Danmark i Krig?’. Vi har inviteret undersøgelsens forfattere Anders Wivel og Rasmus Mariager til at udlægge teksten, og Bo Lidegaard og Kristian Søby vil agere opponenter i den følgende diskussion.
Rapporten tegner et bekymrende billede af dansk krigsdeltagelse, der først og fremmest bliver til som resultat af en række beslutninger, der gradvis indsnævrer det politiske handlerum. Således tyder meget på, at vores militære engagement ikke så meget baserer sig på politiske strategier, som det er resultatet af hensyn til vores alliancepartnere og de politiske omkostninger, der er forbundet med alternative politiske muligheder.
Her følger en kort introduktion af mødets deltagere:
Anders Wivel er professor (MSO) ved Institut for Statskundskab (KU) og har arbejdet med udenrigspolitik med udgangspunkt i den realistiske skole i international politik. Wivel har gennem sin forskning interesseret sig for mindre, europæiske staters mulighed for at yde indflydelse over egen sikkerhedssituation og de institutionelle rammer, der til stadighed ændrer magtpolitikkens udtryksformer. Wivel er desuden hovedforfatter på krigsudredningen.
Rasmus Mariager er historiker med speciale i den kolde krig og dansk udenrigspolitik i det 20. og 21. århundrede. Mariager, der tidligere har været ansat ved DIIS og Syddansk Universitet, er lektor ved Saxo-Instituttet og fokuserer på dansk samtidshistorie, Danmarks relation til USA og den amerikanskledede verdensorden. Mariager var også forsker i PET-kommissionen (2005-2009) og nu hovedforfatter på krigsudredningen.
Kristian Søby, der er vicecenterleder og seniorforsker ved Center for Militære Studier, er specialiseret i dansk og vestlig strategi- og sikkerhedspolitik, navnlig som den udspiller sig inden for rammerne af transnationale alliancefælleskaber, dvs. NATO.
Søby har gennem sin forskning belyst, hvordan dansk sikkerhed udkrystalliseres gennem NATO-samarbejdet, samt hvordan fragmentering af trusselbilledet og nye konflikttyper sætter nye krav til et fælles forsvarssamarbejde.
Bo Lidegaard er tidligere diplomat foruden historiker og forfatter til en række bøger om flere fyrtårne i dansk udenrigspolitik, deriblandt Jens Otto Kragh og Henrik Kauffmann. Lidegaard virkede som chefredaktør for Politiken (2011-16) som en vigtig stemme i debatten om dansk udenrigspolitik. I 2018 udgave Bo Lidegaard bogen, Danmark i Krig, der analyserer et veritabelt mentalitetskifte i dansk udenrigs- og forsvarspolitik fra en ‘hyggelig småstat’ til en bellikøs nation i forreste frontrække.
Debatten modereres af DUS’ seniorrådgiver Per Carlsen, tidligere ambassadør i Litauen, Rusland og Letland samt embedsmand for flere danske forsvars- og udenrigsministre.
I forlængelse af arrangementet vil Forsvarsakademiet være vært for et lille glas.
Vi glæder os til at se jer!
Arrangementet er gratis for medlemmer af hhv. Det Krigsvidenskabelige- og Udenrigspolitiske Selskab. Prisen for ikke-medlemmer beløber sig til kr.- 50, der kan overføres via Mobile Pay nr. 69356
Tilmelding foregår via linket nedenfor.
This Form has no fields.