Taksøe tilbage på skolebænken

Published on

 

Taksøe tilbage på skolebænken: Road trip til Aarhus og Odense for at debattere fremtidens udenrigspolitik

Peter Taksøe-Jensen og udredningsteamet besøgte den 14. december Aarhus Universitet og Syddansk Universitet i Odense for at debattere Danmarks fremtidige udenrigspolitik med forskere, studerende og virksomheder. Det kom der en inspirerende dag ud af.

I Aarhus havde BSS (Business og Social Sciences) og Udenrigsministeriet i fællesskab arrangeret en rundbordsdebat om økonomisk diplomati, internationalisering og fremtidens eksportfremme. Blandt deltagerne var universitetets forskere og studerende, virksomhederne Arla Foods, Terma og Danske Commodities samt Eksportforeningen.
image1

En vigtig pointe fra debatten var vigtigheden af internationalisering og samhandel for en lille, avanceret og åben økonomi som Dannmarks. Økonomiprofessor Philipp Schröder, som også er medlem af udredningens ekspertgruppe, fremhævede, at mens kun 6% af de danske virksomheder eksporterer, står de for 35% af omsætningen og mere end 25 % af den samlede beskæftigelse i den private sektor. Internationalisering gør alt andet lige virksomheder mere produktive og øger deres konkurrenceevne. Der kom også mange gode forslag til, hvordan Udenrigsministeriet bedst kan hjælpe danske virksomheder på de udenlandske markeder. De forslag vil føde ind i det videre udredningsarbejde.

Se video fra arrangementet på Aarhus Universitet

På Syddansk Universitet i Odense havde de to samfundsvidenskabelige studenterorganisationer IntRpol og SISLO arrangeret et debatarrangement om dansk udenrigspolitik. Temaet var ’Global Trends and New Priorities for Danish Foreign Policy’, og der var stor interesse for udredningen og for dansk udenrigspolitik i fremtiden. De studerendes skarpe spørgsmål og input bragte os vidt omkring på tværs af emner som dansk sikkerhedspolitik, handels- og bistandspolitik og EU’s rolle. Et af de temaer, der tydeligvis også interesserede de studerende, var hvordan Danmark opfattes ude i verden.
image2

Mange tak til Aarhus Universitet og Syddansk Universitet for nogle inspirerende timer i selskab med forskere, studerende og virksomheder.

Categories: Klummer