Published on

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Brasilien – Lula eller Bolsonaro?

26. oktober 2022 kl. 17.00 - 18.00 CEST

 

Brasilien skal have en ny præsident, og der er drama i luften. Vi inviterer derfor i samarbejde med Dansk Institut for Partier og Demokrati til et arrangement, hvor du kan høre mere om det store land og de to kandidater Luiz Inácio Lula da Silva og Jair Bolsonaro.

Jair Bolsonaro har været præsident siden 2019. Det håber han på at blive igen – endda så meget, at han har udtalt, at Brasiliens ellers omtalte sikre valgsystem er fejlbehæftet, og at han måske ikke vil anerkende et nederlag. Iagttagere spekulerer derfor i, om Brasilien vil opleve et ‘tropisk Trump’-scenarie efter valget.

Luiz Inácio Lula da Silva er en gammel kending. Han har været en del af det venstreorienterede Arbejderparti siden 1970’erne og var præsident fra 2003 til 2010. Under sidste valg var Lula i fængsel for en bestikkelsesdom, som senere er blevet omstødt af Højesteret.

Vi tegner to fremtidsscenarier i Brasilien med henholdsvis Bolsonaro og Lula. Det vil vi gøre ud fra tre politiske emner:

 

  • Amazonas: Hvor Lula i tråd med en lang række NGO’er har udtalt, at regnskoven og dens indbyggere skal beskyttes imod nedfældning og brandstiftelse, har Bolsonaro en anden tilgang: Han mener, at Brasiliens suverænitet er på spil, og at regnskoven snarere skal beskyttes imod udefrakommende interesser. Hvordan vil de to politikeres politik forme Amazonas?

 

  • Udenrigspolitik: Lula er kendt for en mere åben position i forhold til internationalt samarbejde end Bolsonaro. Hvordan vil de hver især kunne påvirke Brasiliens rolle i det internationale system?

 

  • Økonomi: I forhold til økonomi ligger de to kandidater på hver deres side af et klassisk højre-venstre-skel. Bolsonaro vil have skattelettelser til de rigeste, mens Lula vil give velfærden et løft, efter at år med COVID-19 har hærget landet. Hvad vil en regeringsperiode under Lula og Bolsonaro betyde for økonomien?

 

Vi glæder os til at byde velkommen til en stund om Brasilien i selskab med Marie Kolling, der er seniorforsker på DIIS. Arrangementet afholdes i samarbejde med Dansk Institut for Partier og Demokrati DIPD.

Moderator: Ida Sparre-Ulrich, kommunikationsansvarlig i Det Udenrigspolitiske Selskab.

 

Detaljer

Dato:
26. oktober 2022
Tidspunkt:
17.00 - 18.00 CEST
Begivenhed Kategorier:
,

Sted

Danish Institute for Parties and Democracies
Nørregade 6
København K, 1165 Danmark
+ Google Maps