Af Anna Koryukova
Militær AI – amerikanske erfaringer, danske muligheder
Kunstig intelligens (AI) udvikler sig med hastige skridt. Selvom AI rejser mange spørgsmål og skaber skepsis, især når det gælder en retfærdig og ansvarlig implementering, peger tendensen tydeligt i én retning: De, der anvender AI, vil overhale dem, der ikke gør. Dette gælder også inden for sikkerhedspolitik og militær anvendelse af AI.
I sin rapport ”Militær AI: Amerikanske erfaringer, danske muligheder” argumenterer strategisk rådgiver og informationschef hos Nationalt Forsvarsteknologisk Center, Jeppe T. Jacobsen, for, at der i Danmark mangler et samlet overblik over de udfordringer, der knytter sig til militær anvendelse af AI samt hvordan disse kan håndteres. Rapporten forsøger derfor at udfylde dette tomrum. Jacobsen anvender USA som et casestudie og henvender sig primært til danske beslutningstagere, heriblandt Forsvaret og Forsvarsministeriet. Jacobsen understreger, at Danmark som NATO-medlem er ikke blot forpligtet til at implementere NATO’s AI-strategi, men også kan spille en aktiv rolle i dens videreudvikling. Ifølge ham er det muligt at integrere AI i det danske forsvar med de eksisterende ressourcer, og rapporten præsenterer konkrete forslag til, hvordan det kan ske.
Rapporten er struktureret i tre hoveddele. I rapportens første del identificerer Jacobsen centrale udfordringer knyttet til AI i en militær kontekst. Han fremhæver juridiske, etiske, operative, organisatoriske, menneskelige og cybersikkerhedsmæssige problemstillinger og inddeler dem i syv risikoelementer og tre anvendelsesområder. De syv risikoelementer er:
- Datakvalitet: Hvem har retten til og adgang til data: staten, virksomheder eller datacentre? Og hvordan sikrer man relevante og pålidelige data til træning af AI?
- Forklarbarhed som folkeret: Hvem bærer ansvaret, hvis en AI-beslutning fører til uheld?
- Tillid: Der er udbredt mistillid til AI, hvilket bremser villighed til at anvende AI i militær
- Etik: AI kan risikere at dehumanisere de personer, der berøres, eller undervurdere menneskelig dømmekraft
- Uddannelse: hvordan sikrer man kompetente dataoversættere til implementeringen af AI? Hvordan kan soldater optrænes effektivt i AI?
- Indkøb: hvordan sikrer man hurtige og relevante tilpasninger af systemet?
- Tilstedeværelse af modstander: Hvordan beskytter man AI-systemer mod sabotage eller manipulation?
Ifølge Jacobsen anvendes AI i en militær sammenhæng primært inden for tre områder: drift, beslutningsstøtte og AI våbensystemer, herunder droner, luftforsvarssystemer mm. Hvori drifts-AI indebærer høj datatilgængelighed og små konsekvenser ved fejl, har AI-våbensystemer omvendt lav datatilgængelighed og store konsekvenser ved fejl.
I rapportens anden del gennemgår Jacobsen “state-of-the-art” teknologier med USA som et eksempel. Jacobsen demonstrerer positive implementeringer af AI inden for drift og beslutningsstøtte, mens implementeringen i våbensystemer er mere problematisk på grund af de potentielt alvorlige konsekvenser ved fejl.
Jacobsen understreger, at Danmark ikke blot kan kopiere USA’s tilgang, eftersom Danmark ikke har USA’s næsten ubegrænsede ressourcer. I rapportens tredje del belyses derfor den danske kontekst: manglende udvikling af en fælles forsvarskommando, fraværet af politiske prioriteter og manglende rammer for ansvarlig brug af AI. Yderligere understreger Jacobsen en generel mistillid til AI, som er kulturelt betinget og derfor bremser prioriteringen af AI i militæret.
Afslutningsvis giver Jacobsen seks konkrete anbefalinger for implementeringen af AI i det danske forsvar:
- Strategi: Der bør udvikles en strategi for ansvarlig AI i Forsvaret;
- Eksperimenter: Flere ressourcer til implementeringen af AI med fokus på drifts AI, som ville hjælpe med indkøb, kontrakt, udbuds- og klassificeringsprocedurer;
- Uddannelse: Opret AI-officerfunktioner der skal sikre tilstrækkelig uddannelse og kapacitetsopbygning;
- Samarbejde: Etabler partnerskaber med sikkerhedsgodkendte industri og forskningsverden;
- Ukrainestøtten: Styrke samarbejdet med ukrainske aktører, da ukrainske virksomheder vil beholde deres data i landet for at sikre værdiskabelse og et konkurrencedygtigt system;
- International positionering: Danmark bør prioritere udviklingen af ansvarlig AI for at styrke sit image i forhold til at være en småstat i udenrigs- og sikkerhedspolitik.
Overordnet præsenterer rapporten et nuanceret billede af AI i den militære sektor. Jacobsen kombinerer teknologisk indsigt med administrativ håndtering samt identificerer både muligheder og begrænsninger.