Verden og det amerikanske lederskab
17. september kl. 17.00 - 18.30 CEST
De seneste år har været præget af en markant ændring i den globale magtbalance, idet USA’s rolle som den uomtvistelige hegemon er blevet udfordret. Efter Anden Verdenskrig opstod USA som den ledende supermagt, der satte dagsordenen i internationale anliggender, både militært, økonomisk og kulturelt. Men i takt med fremkomsten af nye stormagter som Kina, Rusland og til dels EU har denne position været under pres.
Kina har især markeret sig som en konkurrent til USA, ikke blot økonomisk, men også teknologisk og militært. Udover det økonomiske initiativ Belt and Road Initiative har Kina også udvidet sin indflydelse via sin militære kapacitet.
Rusland har på sin side forsøgt at genoprette sin tidligere stormagtsstatus, især gennem invasionen af Ukraine.
Mellemøsten er et andet område, hvor USA’s indflydelse er blevet udfordret. Traditionelt har USA haft en dominerende rolle i regionen, men de seneste år er magter som Iran og Tyrkiet i højere grad trådt frem.
I dette arrangement inviterer vi fire eksperter til at fortælle om, hvordan USA’s lederposition udfordres, og hvordan forskellige aktører rundt omkring i verden ser på USA.
Medvirkende:
Anna Libak, udlandsredaktør på Weekendavisen og cand.mag. i russisk og samfundsfag
Liselotte Odgaard, non-resident senior fellow på Hudson Institute
Rasmus Christian Elling, lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet
Rasmus Sinding Søndergaard, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
Moderator:
Charlotte Flindt Pedersen, direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab